Hayal kurmak günah mı?

ferit

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Şubat 2011
Mesajlar
365
Tepkime puanı
21
Düşünce İle Günah Olurmu Hayal Kurmak Günah Mıdır Hayal Etmek Günah mıdır? Akıldan Geçen Küfür Günah mı?

Hayal kurmak günah değildir. Ancak bu hayal edilen düşüncenin ne olduğuna bağlıdır. İnsanın karşı cinsi sadece hayal etmesi zina işlemek gibi değildir. Ancak bu düşünceler yanlış yollara sapmaya sebep olabilir. Ayrıca insana verilen "Hayal kurma" nimetinin yanlış kullanılmasına yol açabilir.

Bir çok yanlışlar ve günahlar hayal etmekle başlar. Yanlış hayaller insanı yanlış eylemlere sürekleyebilir. Hayale gelen düşünceler, gerçeğe yansırsa tehlikeye girmiş oluruz.

Bunun dışında istemeden, elde olmadan hayale gelen düşünceler veya sözler, bunlardan üzüntü duyduğumuz sürece kalbimizin malı sayılmaz. Bunlardan sorumlu olmayız. Çünkü bunlar istemediğimiz halde oluşan vesveselerdir. İstemediğimiz halde hayalimizde oluşan bu tür görüntüler, aklımızdan geçen sözler, bize üzüntü verir. Bunları şeytanın vesvesesi olarak algılamak gerekir.

Sonuç olarak hayal kurmak, hayal etmek büyük bir nimettir. Fakat bu nimeti yanlış yollarda kullanarak hayalperestlik durumuna gelmemek gerekir.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Hayal kurmak haram mıdır?

Hayal kurmak haram mıdır? Hayal kurmak caiz midir?

Hayal kurmak aslında mubahtır, zaman zaman herkes olmasını istediği, düşündüğü arzularının hayali canlandırabilir. 'Zaten rüya da kar(makar)ışık hayâllerdir.' (Yusuf 44)

Hayal, düşüncenin içeriğine göre helal veya haramlık boyutuna ulaşabildiği gibi, aynı zamanda bazı hayaller alışkanlık (hayalperestlik) haline gelerek sürekli tekrarlar haline geliyor, bu da vaktimizi boşu boşuna harcamamıza neden oluyor.

Ayrıca fazla uçuk, imkansız tarzında hayallere dalmak, gerçek hayatta bu düşlerin olmaması durumunda zamanla kişiyi karamsarlığa da (Hayal kırıklığına) düşürecektir.

Bilerek ve isteyerek kendisine haram olan kişilerin cinsel şehveti uyandıran, arzulayan vb. haram kılınan hayaller peşinde koşmak, sonuç olarak harama dönüşebilir.

Hayal de bir suç hazırlığı niteliğinde olduğunda günah olur. Kendiliğinden gelen hayalle bilerek oluşturulan hayal aynı değildir.

Hayaller, gerçeğine adım attırmadıkça günah değildir.
 

S@nem

Kurallara Uymadı
Üyemiz
Katılım
2 Mart 2015
Mesajlar
89
Tepkime puanı
0
Mucitler keşiflerini hayal ederek yaparlar... En güzel romanlar, hayal gücü zengin olan yazarlara ait olanlardır. Hayal gücü, sanatçının da dehanın da olmazsa olmazıdır.

Hayal, hayal olarak kalıyorsa, kurduğunuz hayal, size bir fayda sağlamıyor demektir. Zamanla da düş olmaktan çıkar, kuruntuya dönüşür.

Hayat realite üzerine kuruludur. Hayallerinizi gerçekleştirdiğiniz sürece de hayata olan motivasyonunuzu korumuş olursunuz.

Hayal kurmak kötü bir şey değildir, fazla uçmadığınız, gerçeklerden kopmadığınız sürece tabii ki...
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Hayal kurmak derken sanırım şu denmeye çalışılıyor ki, bu bağlamda ayet de vardır.
Haram olan bir şeyi içimizden geçirelim, mesela, içimizden geçiriyoruz, falan bir kadınla zina beraberliği yaşamak istiyoruz. Ya da falana bir kötülük yapmak istiyoruz. Bunları içimizden geçiriyoruz.
Bu gibi şeyler hoş da olmasa günah değildir. Haram değildir. Taki içimizden geçirdiklerimizi amele dökünceye kadar. Amele dökersek günah olur, haram olur yarın cezası da çok çetin olur.
Helal olan şeylerde bir mahzur yoktur ki, S@nem de ifade etmiş zaten.
Dualarımla.
 

HayalCAH

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Kasım 2014
Mesajlar
59
Tepkime puanı
8
Günah olmasa da,ruhunuza zarar verir sakınmanızda fayda vardır.
 
M

Mehmet 82748272827

Kayıtsız
Misafir
Öncelikle selamunaleyküm,
Ben hayal kurmayı seven birisiyim. Geceleri, yolculukta vs. zamanlarda hayal kurmaya bayılırım. Ama geçenlerde aklıma daha önce aklımı bu kadar karıştırmayan birkaç soru geldi lütfen yardımcı olur musunuz?

1-Hayal kurarken aklıma oynadığım oyunlardaki veya izlediğim bilim kurgu filmlerindeki karakterler geliyor genelde. Ve bu karakterlerin bazıları ilahi güçler dediğimiz güçlere sahipler. Mesela yerden ölü diriltmek, zamanı kontrol edebilmek vs. Gibi özellikler. Bunların nezdimde hiçbir zaman bir değeri olmadı ve bunlara hep hayal, oyun, gerçek olmayan şeyler olarak baktım. Haşa asla kötü bir niyetim olmadı ve olmayacak. Bunları düşünmek kötü bir şey midir?
2-Kendimi bu karakterlerin biri olarak hayal kurduğum zamanlar oldu. Ancak dediğim gibi bunlar benim için havalı oyun ve film karakterlerinden başka bir anlam ifade etmiyordu ve hiçbir kötü anlam yüklemedim. Hala da aynı anlamı ifade ediyorlar ve bunun sorun teşkil etmediğini düşünüyordum bu zamana kadar. Bunun hükmü nedir?
3-Ben bir kitap veya oyun yazmak istiyorum diyelim. Ve bu kitapta bazı ilahi güçlere sahip (şimdiki gördüğümüz fantastik kitaplar gibi) karakterler var diyelim. Bunu niyetim kötü olmadan sadece bir kitap, bir oyun veya karakter gözüyle bakıp yazmanın sakıncası var mıdır? Hükmü nedir?
Şimdiden teşekkürler...
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Aleykümselam kardeşim, sorduklarınla ilgili üstteki mesajlarda genel çerçeve yazılmış, bilgi verilmiş. Onları okursan hayal kurmakla ilgili sorularına cevap bulabilirsin.
 
Üst Alt