İş Ve Torpil İlişkisi

Snmz

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün Aleyküm;
Ben üniverisite'den yeni mezun oldum ve iş aramaktayım. Bir tanıdık aracılığıyla işe girmenin torpil ile iş yapmak olduğunu ve dolayısıyla kul hakkı olduğunu düşünüyorum. Çevremde bu konuda yanlış düşündüğüm konusunda yoğun ısrarlar var.

Snmz

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Bu yüzden epey dertlenip buraya yazdım. Çünkü burada anlaşılabilirim.Fakat eksik yazmışım. Ben ve tüm iş arayanlar için İnşallah hayırlı iş, meslek bulabilmemiz adına dualarınızı isteyecektim. Cümlenizden Allah razı olsun.

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Aleyküm es selam kardeşim torpilde adam seni diğerlerinden ayırır ve hiç kimseye fırsat vermeden direk seni alır,fakat aracı birilerinin sana gelip şurada iş var diye haber vermesi yada o işe girmen için vesile olması torpil değildir çünkü orada irade yine iş verendedir ve isterse seni seçer istemezse şartların uygun değilse geri çevirir ama diğerinde öyle değildir şartın uysa da uymasa da seni torpilinden dolayı tek alternatif tutarlar kimsede vesile olmuş olmaz sadece para konuşur, sen işe girmek için sana vesile olanlara para verip beni şu işe kayıtsız şartsız aldırın diyor musun hayır! O halde aradaki farkı inşallah anlatabilmişimdir için rahat olsun bu bir çeşit vesvese sende ki kardeşim sen torpil ile iş aramıyorsun vesile olmaya çalışanlara hayıra girmeleri için fırsat ver senin hayır dualarını alsınlar bizlerde buradan Rabbül alemin hayırlı ,bol helal kazanç sağlayacağın ,hayırlı insanların yanında çalışman için kapılar açsın inşallah diye dua edelim.Selametle yerlerin göklerin sahibine emanet ol kardeşim.

Snmz

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Allah'ım razı olsun sizden iş aradığım günden beri bunun sıkıntısnı yaşıyorum. Aslında dediğiniz gibi olduğunu biliyorum söylediğiniz gibi vesvese olsa gerek böyle duymaya ve netleştirmeye gerçekten ihtiyacım vardı. Dualarınız içinde Allah çokça razı olsun. Gönlünüz ne kadar güzel. Allah kabul etsin. Sizlerde Allah'a emanet olun.

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Aleyküm selam Snmz kardeşim,

Sana ve tüm işsiz kardeşlerime, en kısa zamanda inşallah hayırlı iş kapıları açsın Rabbim ...

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Gönlü güzel olan sensin kardeşim ,güzel olan insan görebilir güzeli ,çirkinliğe gark olmuş akıl ve yürekler ,güzelliği görmez duymaz hissetmez ki karşısına yansıtabilsin ama sen öyle değilsin sen güzeli,gören ,duyan,hisseden bir kardeşimizsin ki dile getiriyorsun ,paylaşıyorsun,karşındaki insanlara kendinde topladığın o güzelliklerin nurunu yansıtan aslında sensin...
Mevlana'nın Mesnevi Şerifin de bir kıssa vardır.Çinliler ile nakkaşlar arasında geçiyordu sanırım,nakkaşlara ve Çinlilere boya ve tüm malzemeler verilir karşı karşıya iki duvara resim çizmeleri istenir ama aralarında birbirlerinden etkilenmemeleri için perde vardır.Her iki tarafa verilen süre dolar ve perde açılır ,her iki tarafta da muhteşem figürlerle bezeli resimler nakışlar vardır oysa birinden biri farklı olabilirdi nasıl olmuştu bu Çinliler, nakkaşlar kendi duvarını resmederken, onlar kendi duvarlarını parlatıp karşı duvarı yansıtacak kadar pürüssüz ve parlak yaparlar dolayısı ile perde açılınca nakkaşların Çinlilerin duvarında gördükleri kendi yaptıkları muhteşem resimlerin nakışların yansıması görülür....
Bu kıssa bana hep kalbi yemiz senin gibi iyi ve güzeli görüp yansıtanları hatırlatır,her zaman güzelliğin, iyiliğin daim olsun kardeşim Allah cc emanet ol.

Snmz

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Sitede takip ettiğim sevdiğim dostlarsınız. Çok teşekkür ederim Allah razı olsun Ab-ı hayat kardeşim. Aminnn.
Hümeyra kardeşim yazınızı duygulanarak ve çok mutlu olarak okudum. Gerçekten teşekkür ederim. Siz hakikaten gönül güzelliğine şüphe duymayacağım birisiniz. Bunu derinden hissediyorum. Çok şükür sizleri tanıdım.Hayırlı günler ve geceler diliyorum Allah'a cc emanet olun. Dualarım sizinle olcak İnşallah.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Torpil yapma konusunun bazı yönleri şöyledir:
1. Hakkı olmadığı hâlde bir şeyi elde etmek. Bu durum, elde edilen şeyin gerçek hak edenine karşı bir zulümdür. Dolayısıyla bir kul hakkıdır.

2. Hakkı olan bir şeyi, ancak araya adam koymak suretiyle elde etmeye çalışmak. Bu durum caizdir. Çünkü, hak ettiğine inandığı bir şeyi normal yolla elde etmek zor olduğu için, kendi hakkını gücü yeten birilerinin eliyle elde etmeye çalışmaktır.
Burada kul hakkı diye bir şey yoktur. Çünkü, liyakat sahibi olduğu hâlde hak ettiği görevi alamayan kimselere yardımcı olmak ise iltimas / torpil niteliği taşımaz.

3. Kişi hakkı olmadığı bir işe torpil yaparak girerse, kul hakkına girmiş olsa da kazancı haram olmaz. Çünkü bu parayı çalıştığının karşılığı olarak almaktadır.
Fakat hak etmediği bir göreve iltimas yoluyla gelip hem de bulunduğu görevin gereklerini yerine getirmeyen veya getiremeyen, kişinin alacağı maaş helal olmaz.

4. Torpilin caiz olması için, torpil olmaksızın hiçbir şekilde hakkını alamaması ve kendisinin de bunu hak etmiş olması şarttır. Bu şekildeki bir muamelenin adı "torpil" değil "hakkını koruma" olur.

Örneğin, atanacak kadar puanı yüksek olduğu hâlde ve diğer şartları da daha iyi olduğu hâlde, kendisinden daha aşağıdaki birisi torpille önüne geçecekse, o zaman (kendi hakkını korumak için) torpil yapması caiz olur. Aksi hâlde caiz olmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Üst Alt