İşlenen günahı başkasına anlatmamak gerekir

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
9 Mayıs 2014
Mesajlar
1,176
Tepkime puanı
4
Bir kişinin işlediği günahı gidip başkasına anlatması
Selamün aleyküm dostlar;İmam-ı Nevevi'nin ''dualar''isimli kitabında rastladığım bu konuyu forumdaki kardeşlerimede ışık tutacağını düşünerek paylaşmak istiyorum.
''Bir kişinin işlediği günahı gidip başkasına anlatması mekruhtur;onun yapması gereken şey,hemen o günahtan kendini çekip çıkarmak,Allah cc tevbe etmek yaptığına pişman olmak ve bu gibi günahlara bulaşmamaya kesin,samimi bir kalple niyet etmektir.İşte bunlar tevbenin rükünleridir ve bunların tamamını yapmadan gerçek bir tevbe edilmiş olmaz.
Eğer kişi işlediği günahı üstadına,mürşidine veya bu gibi kendilerine haber verildiği takdirde kendisini o günah batağından çıkarabilecek yollar gösterebilecek veya bu gibi günahlara düşmemesi için kendisine yeterli bilgiyi verebilecek yada neden bu günaha düştüğünü tarif edebilecek yahut kendisi için dua edebilecek kimselere haber veririse bunda bir sakınca olmaz.Hatta haber vermesi daha güzel olur.Mekruh olması,bu gibi maslahatların olmadığı zamandadır.
Ebu Hureyre (ra),Resullullah'ın şu hadisini işittiğini rivayet etmiştir.''Ümmetimin hepsi affedilmiştir.Yalnız açıktan açığa günah işleyenler müstesna!Açık günahlardan biri de kulun geceleyin (kötü )amel işlemesi sonra ALLAH cc onu örttüğü halde sabahleyin kalktığında insanlara ''Ey falanca !ben dün falanca kötülük yaptım''demesidir.Halbuki o adam Allah cc onun günahını gizlediği halde gecelemiş ve sabaha çıkmıştı.Ancak o sabaha erdiğinde Allah'ın örttüğünü açıp insanlara ifşa etmiştir.''
Selametle kalın dostlar selamün aleyküm.
 

glowss

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
16 Kasım 2014
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Selamın aleyküm kardeşim,

Peki şöyle bir şey sormak istiyorum;

Falanca bize gelip "sen şöyle bir günah işledin mi?" diye sorduğunda biz evet mi demeliyiz yoksa hayır mı demeliyiz? Hayır demeliysek yalan söyleyip günah işlemiş olur muyuz? Selametle..
 

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
9 Mayıs 2014
Mesajlar
1,176
Tepkime puanı
4
Aleyküm selam kardeşim;güzel bir soru ben nacizane fikrimi söyleyeceğim,günahı yukarıda anlatılan şekilde ifşa etmek mekruhtur ama başkasının ayıbını günahını araştırmak(dinimizce haram sayılmıştır)karşınıza geçip'' bunu yaptın mı''diye sorulması bana dahada abes geliyor.Cevap vermeme hakkınızı kullanın bence, bazıları böyle meraklı oluyorlar ve karşılarındakilerin özgürlük sınırlarını aşabiliyorlar...Akıllı bir mümin, önce kendi ayıplarını görür. Kendi ayıbını görmeyen kimse, başkasındaki güzellikleri göremez. Bir kişinin kendi ayıp ve kusurlarını görmeyip, başkalarının ayıp ve kusurlarıyla uğraşması kötülük olarak ona yeter. Hz. Ali (r.a) “Kim kendi ayıbına bakarsa başkasının ayıbını görmez. Başkasının kuyusunu kazan kimse, oraya kendisi düşer. Kendi hatalarını unutan kimse, başkalarının hatalarını büyük görür. Başkasının gizli hallerini ortaya koyan kimsenin ise kendi gizli ve ayıp halleri ortaya çıkar” buyurmuştur.


Tabi bu sizin günahınızı araştıran ve sizi rencide etmek isteyen için geçerli ama siz suç işlemişseniz ve gerçeğin ortaya çıkması hak olan durumlar için geçerli değildir.Selametle kalın.Allah cc emanet olun.
 
Üst Alt