Kalitesiz gözlük katarakt nedeni

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
gozluk.jpg


Kalitesiz gözlük katarakt nedeni
Dünya Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Aras, güneş gözlüklerinin belirli bir standardı olması gerektiğini belirterek, "Kalite belgesi olmayan gözlükler katarakt nedeni bile olabiliyor.
Polarize Camlar güneşin zararlı ışınlarını süzerek gözü korurken, kalitesiz camlardan hazırlanan gözlükler kullanıldığında gözde onarılmaz zararlar oluşturuyor" dedi.

Aras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların gözlerini korumak için her türlü önlemi alması gerektiğini vurgulayarak, güneş ışığına alerjisi olan kişilerde korunmanın en iyi yolunun güneş gözlüğü olduğunu kaydetti.

- "Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı gözlükler kullanılmalı"
Özellikle çocuklara erken yaşta kazandırılan güneş gözlüğü alışkanlığının, ultraviyole ışınlarından korunmak için önemli olduğuna işaret eden Aras, şöyle devam etti:
"Güneş gözlüklerinin belirli bir standardı olması gerekiyor.

Kalite belgesi olmayan gözlükler katarakt nedeni bile olabiliyor. Polarize camlar güneşin zararlı ışınlarını süzerek gözü korurken, kalitesiz camlardan hazırlanan gözlükler kullanıldığında gözde onarılmaz zararlar oluşturuyor.

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilecek kurallardan birkaçı özellikle antirefle olması ve ultraviyole engelleyici kaplaması olmasıdır.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı gözlükleri kullanmak gerekmektedir. İşportadan ucuza alınan gözlükler çoğu zaman bu özellikleri taşımamaktadır.

Bu gözlükler göz sağlığına yarardan çok zarar vermektedir. Bu konuda dikkatli davranmak gerekir."

- "Güneş gözlüğü tüm gözü kapatmalı"
Cengiz Aras, güneş gözlüğünün bir aksesuar değil, sağlık malzemesi olarak kullanılması gerektiğine dikkati çekerek, "Günümüzde gözlüklerin yanı sıra günlük hayatta sıklıkla kullandığımız lensler bile artık ultraviyole ışınları süzebilecek nitelikte hazırlanıyor.
Ultraviyole korumalı kontakt lensler, güneş gözlükleriyle birlikte kullanıldığında katarakt riskini azaltıyor.
Özellikle gözlük kullanma zorunluluğu olan hastalarda örneğin miyop, astigmat gibi eğer UV korumalı lens tercih ediliyorsa lens gözün tamamını örtmediğinden gözlük kullanımı yine gereklidir" ifadelerini kullandı.

Tüm gözü kaplamayan güneş gözlüğünün yukarıdan gelen ışınları önleyemediğini aktaran Aras, çalışmaların genellikle güneş ışınlarının gözlük kenarından geçerek göze ulaştığını gösterdiğini kaydetti.

- "Güneş gözlüğü sağlık aracı olarak kullanılmalı"
Aras, güneş gözlüğü kullanımının, gözde güneşin yarattığı zararlı ışınlar sonucunda erken yaşlarda ortaya çıkabilen kataraktın oluşumunu da azaltmak için gerekli olduğunu dile getirdi.

Güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı edinemeyen pek çok kişinin katarakt olma ihtimaliyle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Aras, "Katarakt oluşumunda önemli bir etkene sahip güneş ışınları 60-70 yaşında ortaya çıkan kataraktın, güneş gözlüğü kullanmayanlarda 40'lı yaşlarda oluşmasına neden olabiliyor.
Özellikle uzun süre güneş ışığına maruz kalanların güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmemesi gerekiyor.

Güneş gözlüklerini göz sağlığımızı koruyucu bir sağlık aracı olarak kullanmamız gerekiyor. Uygun özellikleri taşıdıktan sonra şık bir aksesuar olarak da kullanılabilir" değerlendirmesinde bulundu.(AA)​
 
Üst Alt