Kuşluk namazı

sealıfe

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
ES SELAMUN ALEKUM VERAHMETURULLAHİ VEBEREKATÜHÜ GÖNÜL DOSTLARI

İlk önce Allah Razı olsun; bu siteyi düzenleyen, bu sayfada emeği geçenlerden,böyle bir sayfanın açılmasına vesile olanlardan ve bu sayfayı benim gibi beğenip burada olan herkesten.
Ben Kuşluk namazı kılmak istiyorum.Kaza namazların varsa kılamazsın dediler.Başka bir sitede okudum.Sabah namazını kılarsan;Kuşluk vakti namazına niyet ederken,kılmadığım namazların kazasına ve kuşluk vakti namazını kılmaya diye niyet edersen olur diyor.Fakat benim bildiğim namaza başlarken tek niyet edilmez mi? Doğrusu nedir? Bir kaç siteyi gezdim farklı, elimde herhangi bir delilim de yok. Yardımcı olurmusunuz.Hayırlı günler...
Allah c.c. hepinizden Razı olsun

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Aleykümselam ve rahmetullahi ve beraktüh,

Allah c.c cümlemizden razı olsun kardeşim. Teşekkür ederiz.

Değerli kardeşim, forumda kaza namazı ile ilgili birçok bilgiler var arama fonksiyonunu kullanarak bunlara ulaşabilirsiniz. Fakat daha önce bu konuda ben size kısa bir açıklama yapmaya çalışayım.

Bugün geleneksel kültürde algılanan Kaza namazının Kur’an ve Sahih Sünnet’te bir delili yok. Yıllar önce kılınmayan namazların borcunun ödenmesi niyetiyle kılınan kaza namazları Ne Kur’an’da ne de Resulullahın pratiğinde göremiyoruz.

{ …. Enes İbni Malik r.a’dan. Resulullah s.a.v buyurdular ki : Her kim bir namazı kılmayı unutursa onu hatırladığında kılsın.Onun bundan başka kefareti yoktur. }
BUHARİ : 2.C.648.S
MÜSLİM : 2.C.684.N

{ …. Enes İbni Malik r.a’dan. Resulullah s.a.v buyurdular ki : Her kim bir namazı kılmayı unutur veya onu uyuyarak kaçırırsa, artık o namazın kefareti, hatırladı-ğında – veya uyandığında – onu kılmasıdır. }
MÜSLİM : 2 . C. 684 / 315.N

İşte bu iki rivayetten başka bir delil yok. Bu rivayetler de çeşitli şekillerde yorumlanmış ve günümüze kadar sanki islamda kaza namazı varmış gibi, yani senelerce kılınmamış namazların, kaza edilebileceği şekline hükümler çıkarılmış.

Namaz vaktinde makbul olan bir ibadettir. Rivayetleden anlaşıldığı kadar. Namaz sadece unutma ve uyuma hallerinde hemen kaza edilir. Fakat dediğim gibi, birçok fakihler, müçtehidler buradan bir namazın kazası yorumu çıkarmışlar hatta bu durum, sizin sorduğunuz soruya kadar gelip dayanmış. Kimisi kaza kıl demiş, kimisi kazan varsa nafile kılma demiş, kimisi kıl farketmez demiş.

Değerli kardeşim, sonuç olarak siz kuşluk namazı kılmak istiyorsanız namazınızı kılın. Allaha inanıp güvenin, O c.c amelleri boş çıkarmayacaktır. Sizin bildiğiniz doğrudur kardeşim, namaza başlarken tek niyet edilir. Öyle destan gibi niyet edilmez. Niyet ettim Allahım senin rızan için kuşluk namazı kılmaya dersin kılarsın namazını inşAllah. Günlük namazların haricinde, istediğin zaman istediğin nafile namazlarını da, sünet namazlarını da kıl kardeşim, inan hiç mani yok. Allah c.c bilen ve görendir. Ayrıca geçmişten gelen kılmadığın namazların için öncelik ile bir tövbe etmek iyi olur. Fakat benim içim rahat değil kılmadığım namazlarımın pişmanlığından dolayı onları kılmak isterim dersen. Buna da kimse mani olamaz. Namaz namazdır. boş durmaktan iyidir. kılmaya gücü olan kılabildiği kadar namaz kılabilir. ister adı nafile olsun ister adı kaza olsun. Fakat yaptığımız her işi İslama uygun yapmaya gayret edelim. Vicdanlarımız bizlere doğruyu gösterecektir inşAllah.

Müslüman

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
ES SELAMUN ALEKUM VERAHMETURULLAHİ VEBEREKATÜHÜ GÖNÜL DOSTLARI

İlk önce Allah Razı olsun; bu siteyi düzenleyen, bu sayfada emeği geçenlerden,böyle bir sayfanın açılmasına vesile olanlardan ve bu sayfayı benim gibi beğenip burada olan herkesten.
Ben Kuşluk namazı kılmak istiyorum.Kaza namazların varsa kılamazsın dediler.Başka bir sitede okudum.Sabah namazını kılarsan;Kuşluk vakti namazına niyet ederken,kılmadığım namazların kazasına ve kuşluk vakti namazını kılmaya diye niyet edersen olur diyor.Fakat benim bildiğim namaza başlarken tek niyet edilmez mi? Doğrusu nedir? Bir kaç siteyi gezdim farklı, elimde herhangi bir delilim de yok. Yardımcı olurmusunuz.Hayırlı günler...
Allah c.c. hepinizden Razı olsun

Ve aleykum Selam ve rahmetullah

Sondan başlayayım. Neyi niyet ederek o işe koyuldu iseniz bu zaten niyetinizi ifade eder yani fiili olarak zaten niyetinizi ortaya koymuş oluyorsunuz. İlla şu namaz vs diye belirtmenin gereği yok.

Niyet ederken "Kılmadığım namazların kazası ve kuşluk vakti namazı" demekle bir taşla iki kuş mu vurmak isteniyor. İki ayrı namazın bir defada kılınması nasıl mümkün oluyor?

Kaza Namazına gelince Serdar kardeşim zaten belirtmiş, kaza namazı diye birşey yoktur. Savaşta dahi kazaya bırakılmayan namazın hangi durumlarda ve ne şekilde, ne zaman kaza edileceği hadislerle (unutma ve uyku hali ) sabittir. Kişi bu 2 hal dışında namazını kılmaz ise Namazını kaza etmez. Bazı alimlerin "unutma" halini "gaflet içinde kılmayanlar" vs şeklinde genişletmesi kendi yorumları ve içtihatlarıdır. Halbuki hadis gayet açık ve net bir şekilde Namazın kazasını ancak unutma ve uyku gibi özür halinde kaza edileceğini söylemiştir.

Bizler farz olan amellerimizden hesaba çekileceğiz bundan dolayı farz namazlarımıza özen göstermeli ondan sonra nafilelere yönelmeliyiz.

Delilleri vermedik ama isterseniz aktarabiliriz.

Üst Alt