Kutub-i Sitte Hadis-i Şerifleri - 001 - 4190

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3381 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir hastanin yanina girince, ona saglik ve uzun omur temennisiyle onu rahatlatin. Zira boyle yapmak onun gonlunu hos eder."
Tirmizi, Tibb 35, (2088).

3382 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Yahudilerden bir cocuk Resulullah aleyhissalatu vesselam'a hizmet ediyordu. bir gun hastalandi. Resulullah onun ziyaretine geldi. Bas ucunda oturdu ve: "Musluman ol!" buyurdu. Cocuk yaninda durmakta olan babasina bakti. Babasi da: "Ebu'l-Kasim'a itaat et!" emretti. Cocuk derhal musluman oldu. Resulullah aleyhissalatu vesselam oradan ayrildigi vakit soyle diyordu:
"Onu benim vesilemle atesten kurtaran Allah'a hamdolsun."
Buhari, Cenaiz 80, Marda 11; Ebu Davud, Cenaiz 5, (3095).

3383 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Hastayi ziyaret ederken az oturmak ve az gurultu yapmak sunnettendir."
Rezin ilavesidir. Buhari, Ilm 39, Cihad 176, Cizye 6; Megazi 83, I'tisam 26, Marda 17.

BINME VE TERKIYE ALMA

3384 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Mekke'ye geldigi zaman kendisini, Abdulmuttalibogullarinin cocuklari karsiladilar. Resulullah aleyhissalatu vesselam birini onune, digerini de arkasina bindirdi."
Buhari, Umre 13, Libas 99, 100; Nesai, Menasik 121, (5, 212).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3385 - Abdullah Ibnu Cafer radiyallahu anhuma, Ibnu'z-Zubeyr'in, kendisine sunlari soyledigini anlatmistir: "Hatirlar misin, hani biz Resulullah aleyhissalatu vesselam'i karsilamistik: Ben, sen ve Ibnu Abbas!"
Abdullah: "Evet hatirliyorum," demis ve ilave etmistir: "Bizi binegine almis, seni terketmisti."
Buhari, Cihad 196; Muslim, Fedailu's-Sahabe 65,(2427); Ebu Davud, Cihad 60, (2566).

3386 - Hz. Muaz radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in Ufeyr denen merkebinin terkkisinde idim."
Ebu Davud, Cihad 53, (2559).

3387 - Ebu'l-Muleyh, bir adamdan naklen demistir ki: "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in terkisinde idim. Hayvanin ayagi kaydi. Ben, "Kor seytan!" demis bulundum. Bana:
"Boyle soyleme, zira boyle soylersen o buyur, hatta ev kadar olur ve "kendi gucumle onu yere attim!" der. Fakat sen: "Bismillah!2 de, zira boyle soylersen o kuculur ve sinek kadar olur."
Ebu Davud, Edeb 85, (4982).

3388 - Abdullah Ibnu Bureyde, babasindan (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Beraberinde bir merkeb olan bir zat Hz. Peygamber'e gelerek:
"Ey Allah'in Resulu! Bin!" dedi ve adam (kayarak, hayvanin) terkisine gecti. Aleyhissalatu vesselam:
"Hayir, hayvanin onune binmeye sen benden daha cok hak sahibisin, hakkini bana bagislarsan o baska!" buyurdu. Adam da: "Onu sana bagisladim!" dedi. Bunun uzerine hayvana bindi."
Ebu Davud, Cihad 65, (2572); Tirmizi, Edeb 25, (2774).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
KOMSUYU HIMAYE

3389 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Hz. Cebrail aleyhisselam bana komsu hakkinda o kadar araliksiz tavsiyede bulundu ki, komsuyu varis kilacagini zannettim."
Buhari, Edeb 28; Muslim, Birr 140, (2624); Ebu Davud, Edeb 132, (5151); Tirmizi, Birr 28, (1943).

3390 - Amr Ibni Su'ayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anhuma anlatiyor: "Ibnu Omer radiyallahu anhuma icin bir koc kesildi. Ibnu Omer, ailesine: "Ondan yahudi komsunuza hediye ettiniz mi?" diye sordu. "Hayir!" cevabini alinca:
"Bundan ona da gonderin. Zira ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in: "Cebrail bana komsu hakkinda o kadar araliksiz tavsiyede bulundu ki, komsuyu varis kilacagini zannettim" dedigini isittim" buyurdu."
Ebu Davud, Edeb 132, (5152); Tirmizi, Birr 28, (1944).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3391 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Komsusu, zararlarindan emin olmayan kimse cennete giremez."
Buhari, Edeb 29; Muslim, Iman 73, (46).

3392 - Yine Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:; "kim allah'a ve ahirete inaniyorsa misafirine ikram etsin. Kim Allah'a ve ahirete inaniyorsa komsusuna ihsanda (iyilikte) bulunsun. Kim Allah'a ve ahirete inaniyorsa hayir soylesin veya sukut etsin."
Buhari, Edeb 31, 85, Nikah 80, Rikak 23; Muslim, Iman 74, (47); Ebu Davud, Edeb 132, (5154).

3393 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "(Bir gun), ey Allah'in Resulu! dedim, iki komsum var, hangisine (oncelikle) hediyede bulunayim?"
"Sana kapi itibariyla hangisi yakinsa ona!" cevabini verdi."
Buhari, Edeb 32, Suf'a 3, Hibe 16; Ebu Davud, Edeb 132, (5155).

3394 - Buhari ve Muslim'in Ebu Hureyre radiyallahu anh'tan yaptigi bir diger rivayette soyle denmistir: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdu ki: "Komsu kadin, komsu kadindan gelen koyun pacasini bile kucuk gormesin."
Buhari, Edeb 30, Hibe 1; Muslim, Zekat 90, (1030); Tirmizi, Vela 6, (2131).

3395 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Sizden kimse, duvarina, komsusunun kiris saplamasina mani olmasin."
Ebu Hureyre'den hadisi rivayet eden zat der ki: "Ebu Hureyre radiyallahu anh, sonra sunu ilave etti: "Goruyorum ki, bunu hos karsilamadiniz. Allah'a yemin olsun, onu omuzlariniz arasina uzatirim."
Buhari, Mezalim 20; Muslim, Musakat 36, (1609); Muvatta, Akdiye 32, (2, 745); Ebu Davud, Akdiye 1, (3634); Tirmizi, Akhak 18, (1353)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3396 - Semure Ibnu Cundeb radiyallahu anh anlatiyor: "Ensar'dan bir zatin bahcesinde benim bodur bir hurma agacim vardi. O zat ailesiyle beraberdi. Semure, kendi agacina gitmek uzere bahceye girerdi. Bu giristen bahce sahibi rahatsiz oluyordu. Kendisine o agaci (bir baska yerdeki agacla) degistirmeyi taleb etti. Ama Semure kabul etmedi. Bunun uzerine Ensari radiyallahu anh Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelip durumu anlatti. Resulullah Semure'ye o agaci satmasini taleb etti; fakat o kabul etmedi. Bu sefer (bir baska yerdeki agacla) degistirmeyi teklif etti, o bunu da kabul etmedi. Resulullah: "Agaci ona bagisla!" dedi ve buna ragbet etmesi icin "soyle soyle ecir var!'' buyurdu. Semure yine, kabul etmedi. Bunun uzerine Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Sen muzir birisin!" dedi. Sonra Ensari zata donup:
"Git, onun hurmasini sok!" buyurdu."
Ebu Davud, Akdiye 31, (3636).

3397 - Ebu Sirma radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Kim (bir muslumana) zarar verirse Allah da ona zarar verir. Kim de (bir musluman) ile, nizaya, husumete girerse Allah da onunla husumete girer.''
Ebu Davud, Akdiye 31, (3635); Tirmizi, Birr 27, (1941); Ibnu Mace, Ahkam 17, (2342).

KUSUSMEK

3398 - Hz. Ebu Eyyub radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki : Bir muslumana, kardesine uc gunden fazla kusmesi helal degildir. Yani, bunlar karsilasirlar da her biri digerinden yuz cevirir. Bu ikisinden hayirli olani, birinci olarak selam verendir."
Buhari, Edeb 62, Isti'zan 9; Muslim, Birr 25, (2560); Muvatta, Husnu'l- Hulk 13, (2, 906,907); Ebu Davud, Edeb 55, (4911); Tirmizi, Birr 21, (1933).

3399 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Bir mu'minin diger bir mu'mine uc gunden fazla kusmesi helal olmaz. Uzerinden uc gun gecince, ona kavusup selam versin. Eger o selama mukabele ederse ecirde her ikisi de ortaktir. Mukabele etmezse gunah onda kalmistir.''
Bir diger rivayette soyle buyrulmustur: Kim uc gunden fazla kus kalir ve olurse cehenneme girer.''
Ebu Davud, Edeb 55, (4912, 4914).

3400 - Ebu Hiras es-Sulemi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Kim kardesine bir yil kuserse, bu tipki kanini dokmek gibidir.''
Ebu Davud, Edeb 55, (4915).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3401 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ameller her persembe ve pazartesi gunu arzedilir. Aziz ve Celil olan Allah o gun, Allah'a hicbir sirk kosmayan kulun gunahini affeder. Bundan sadece kardesiyle arasinda dusmanlik olani istisna eder, (onu affetmez) ve der ki: "Bu ikisini barisincaya kadar terkedin."
Muslim, Birr 36, (2565); Muvatta, Husnu'l- Hulk 17, (2, 908); Ebu Davud, Edeb 55, (4916); Tirmizi, Birr 76, (2024).

3402 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Safiyye Bintu Huyeyy 'in devesi hastalandi. Zeyneb Bintu Cahs'in yaninda fazla deve vardi. Resulullah aleyhissalatu vesselam ona:
"Safiyye'ye bir deve ver!" buyurdu. Zeyneb:
"Ben bu yahudi kizina deve mi verecek misim?'' diyerek (red cevabi verdi). Resulullah aleyhissalatu vesselam ona kizip, Zilhicce ve Muharrem aylari ile Safer ayinin bir kismi boyunca kustu.''
Ebu Davud, Sunnet 4, (4602).

INSANLARIN KUSURLARINI ARASTIRMAK VEYA ORTMEK

3403 - Hz. Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "(Birgun) Resulullah aleyhissalatu vesselam minbere cikip yuksek sesiyle soyle nida etti:
"Ey diliyle musluman olup da kalbine iman nufuz etmemis olan (munafik)lar! Muslumanlara eza vermeyin, onlari kinamayin, kusurlarini arastirmayin. Zira kim, musluman kardesinin kusurunu arastirirsa, Allah da kendisinin kusurlarini arastirir. Allah kimin kusurunu arastirirsa, onu, evinin icinde (insanlardan gizli) bile olsa rusvay eder.''
Ibnu Omer bir gun Ka'be'ye nazar etti ve:
"Sanin ne yuce, hurmetin ne yuce! Ancak mu'minin Allah yanindaki hurmeti senden de yuce!'' dedi.''
Tirmizi, Birr 85, (2033)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3404 - Ukbe Ibnu Amir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim bir ayip gorur ve onu orterse, diri diri gomulmus bir kizi ihya etmis gibi olur.''
Ebu Davud, Edeb 45 (4891).

3405 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir kul dunyada bir kulu orterse, Allah Kiyamet gunu onu mutlaka orter.''
Muslim, Birr 72, (2590).

3406 - Zeyd Ibnu Vehb anlatiyor: "Ibnu Mes'ud radiyallahu anh'a (bir adam) getirilip: "Su herif falancadir, sakalindan sarap damliyor'' denildi. Abdullah radiyallahu anh:
"Ben tecessusten men edildim. Lakin bize bir sey zahir olursa onu ele aliriz!" cevabini verdi."
Ebu Davud, Edeb 44, (4890).

KADINA BAKMA

3407 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Sakin bir erkek, yaninda mahremi olmadikca yabanci bir kadinla yalniz kalmasin."
Buhari, Nikah 111, Cezau's- Sayd 26, Cihad 140, 181; Muslim, Hacc 424, (1341).

3408 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Aklinda bir seyler olan bir kadin vardi. Bir gun Resulullah aleyhissalatu vesselam'a:
"Ey Allah'in Resulu! Benim sana bir ihtiyacim var!'' dedi. Aleyhissalatu vesselam:
Ey ummu fulan, yollardan hangisini dilersen bak da ihtiyacini goreyim" dedi. Kadinla birlikte bir sokaga gitti, kadin da ihtiyacini arzetti."
Muslim, Fedail 76, (2326); Ebu Davud, Edeb 13, (4818, 4819).

3409 - Hz. Cerir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a ani bakistan sordum. Bana:
"Nazarini hemen cevir!'' buyurdu.''
Muslim, Adab 45, (2159); Ebu Davud, Nikah 44, (2159); Tirmizi, Edeb 29, (2777).

3410 - Hz. Bureyde radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Hz. Ali radiyallahu anh'a buyurdular ki:
"Ey Ali, bakisina bakis ekleme. Zira ilk bakis sanadir, ama ikinci bakis aleyhinedir."
Tirmizi, Edeb 28, (2778); Ebu Davud, Nikah 44, (2149).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3411 - Hz. Enes radiyaIlahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Fatima radiyallahu anha'ya, bir kole getirdi. Bunu ona hibe etmisti. Hz. Fatima'nin uzerinde (cok uzun olmayan bir elbise vardi, elbiseyi basina cekecek olsa obur ucu ayaklarina ulasmiyordu. Elbisesiyle ayaklarini ortecek olsa ust ucu basina yetismiyordu. Resulullah aleyhissalatu vesselam, ortunme hususunda maruz kaldigi sikintiyi gorunce:
"Bu kiyafette olmanin sana bir mahzuru yok, zira, karsindakiler baban ve kolendir'' buyurdu.''
Ebu Davud, Libas 35, (4106).

3412 - Ummu Seleme radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam yanimda idi. Evde de bir muhannes vardi. Bu muhannes, Ummu Seleme'nin kardesi Abdullah Inu Ebi Umeyye'ye: "Ey Abdullah, sayet yarin Allah Taif'in fethini muyesser kilarsa, ben sana Gaylan'in kizini gosterecegim. Cunku o, gelirken dort, giderken sekizdir" der. Bu soz uzerine Aleyhissalatu vesselam:
"Boyleleri bir daha yaniniza girmesin" buyurdu. Bu sozuyle muhannesleri kasdetmisti. Bundan sonra onu, (evlerine girmekten) men ettiler.''
Buhari Megazi 56, Nikah 113, Libas 62 ; Muslim, Selam 32, (2180); Muvatta, Vasiyyet 5, (2, 767); Ebu Davud, Edeb 61, (4929).

3413 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam erkeklerden kadinlasanlari, kadinlardan da erkeklesenleri lanet etti ve: "Onlari evlerinizden cikarin!" seklinde ferman buyurdu."
Buhari, Libas 62, Hudud 33; Ebu Davud, Edeb 61, (4930); Tirmizi, Edeb 34, (2785, 2786).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3414 - Ummu Seleme radiyallahu anha anlatiyor: "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaninda idim. Yaninda Meymune Bintu'I-Haris radiyallahu anha da vardi. (Bu esnada) Ibnu Ummi Mektum bize dogru geliyordu. -Bu vak'a, tesetturle emredilmemizden sonra idi- ve yanimiza girdi. Resulullah aleyhissalatu vesselam bize:
"Ona karsi ortunun!'' emretti. Biz:
"Ey Allah'in resulu! O, ama ve bizi gormeyen (ve varligimizi tanimayan) bir kimse degil mi?'' dedik. Bunun uzerine:
"Siz de mi korlersiniz, siz onu gormuyor musunuz?" buyurdu."
Ebu Davud, Libas 37, (4112); Tirmizi, Edeb 29, (2779).

3415 - Ebu Useyd radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatuvesselam, mescidden cikiyordu. Yolda kadinlarla erkeklerin karismis vaziyette olduklarini gorunce, kadinlara:
"Sizler geride kalin. Yolun ortasindan gitmeyin, kenarlarindan gidin!" ferman buyurdu. Bundan sonra, kadinlar nerdeyse duvara degecek sekilde yururdu. Bazan bu degmeler sebebiyle, elbisesinin duvara takildigi olurdu."
Ebu Davud, Edeb 180, (5272).

3416 - Ibnu Omer radiyallahu anhum anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, erkegin iki kadin arasinda yurumesini yasakladi.''
Ebu Davud Edeb 180, (5273).

3417 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kadin avrettir, disari cikti mi seytan ona muttali olur."
Tirmizi, Rada 18, (1173).

3418 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kadinlarindan biriyle beraber idi. Yanindan bir adam gecti. Aleyhissalatu vesselam adami cagirarak:
"Bu benim zevcemdir!" dedi. Adam:
"Ey Allah'in Resulu! Ben herkesten suphe etsem de sizden suphe etmem!'' deyince, Aleyhissalatu vesselam:
"Seytan insana kanin nufuz ettigi gibi nufuz eder!" buyurdular.
Muslim, Selam 23, (2174).

MUTEFERRIK HADISLER

3419 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bana:
"Ey Ebu Zerr!" dedi. Ben:
"Ey Allah'in Resulu, buyurun! Emrinizdeyim, canim sana feda olsun!" diye cevap verdim."
Ebu Davud, Edeb 162, (5226).

3420 - Ebu Saidi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Sadece mu'minle arkadaslik et. Senin yemegini muttaki olan yesin."
Ebu Davud, Edeb 19, (4832); Tirmizi, Zuhd 56, (2397).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3421 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kisi dostunun dini uzeredir. Oyleyse her biriniz, kiminle dostluk kuracagina dikkat etsin."
Ebu Davud, edeb 19, (4833); Tirmizi, Zuhd 45, (2379).

3422 - Ebu'd-derda radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Size oruc, namaz ve sadakanin derecesinden daha ustun olan seyi haber vermeyeyim mi?"
"Evet (Ey Allah'in Resulu, soyleyin!)" dediler.
"Insanlarin arasini duzeltmektir. Cunku insanlarin arasindaki bozukluk (dini) kazir."
Ebu Davud, Edeb 58, (4919); Tirmizi, Kiyamet 57, (2511).
Tirmizi'de su ziyade gelmistir: "Ben saci kazir demiyorum, velakin dini kazir (diyorum)."

3423 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Hz. Omer radiyallahu anh, el-Cabiye'de bize hitaben:
"Ey insanlar, dedi. Ben, (su hutbeyi okumak uzere) aranizda kalkiyorum, tipki, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in da bizim aramizda kalktigi gibi. (O kalkip) soyle demisti: "Size Ashabimi, sonra da onlarin pesinden gelecekleri (sonra da bunlarin pesinden gelecekleri) tavsiye ediyorum. Daha sonra (gelenler arasinda) yalan, oylesine yayilacak ki, kisi, kendisinden yemin taleb edilmedigi halde yemin edecek, sahidligi istenmedigi halde sehadette bulunacak. Haberiniz olsun, bir erkek bir kadinla bas basa kaldi mi onlarin ucuncusu mutlaka seytandir. Sizecemaati tavsiye ederim. Ayrilikdan sakinin. Zira seytan, tek kalanla birlikte olur. Iki kisiden uzak durur. Kim cennetin ortasini dilerse, cemaatten ayrilmasin.Kimi yaptigi hayir sevindirir ve kotulugu de uzerse, iste o, mu'mindir."
Ibnu Mace, Ahkam 27, (2363); Tirmizi, Fiten 7, (2166).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3424 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sizden biri bir meclis veya bir carsidan gecerken elinde ok bulundugu takdirde, okun demir kismini tutsun, onunla bir muslumani yaralamasin." Ebu Musa radiyallahu anh derdi ki:
"Biz vallahi, onlari olmezden once birbirimize yonelttik."
Buhari, Fiten 7, Salat 67; Muslim, Birr 124, (2615); Ebu Davud, Cihad 72, (2587).

3425 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam ciplak olarak kilinc teati edilmesini yasakladi."
Ebu Davud,Cihad 73, (2588); Tirmizi, Fiten 5, (2164).

MEHRIN MIKTARI

3426 - Sehl Ibnu Sa'd radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir kadin gelerek:
"Ey Allah'in Resulu, dedi. Sana nefsimi bagislamaya geldim.''
Aleyhissalatu vesselam kadina soyle bir nazar edip sonra tepeden tirnaga gozden gecirdi, bir de sabit bakti ve sonunda (hicbir sey soylemeden) basini yere egdi.
Kadin, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in, hakkinda hic bir hukme varmadigini gorunce oturdu. Derken bir adam dogrulup:
"Ey Allah'in Resulu! Sizin ona ihtiyaciniz yoksa onu bana nikahlayin!'' dedi. Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Yaninda (buna mehir olarak verecek) bir seyler var mi?'' diye sordu. Adam:
"Vallahi yok. Ey Allah'in Resulu!'' deyince:
"Ailene git, bir seyler bulabilecek misin bir bak!'' dedi. Adam gitti ve az sonra geri geldi:
"Hayir, vallahi ey Allah'in Resulu hic bir sey bulamadim!'' dedi. Resulullah tekrar:
"Iyi bak, demirden bir yuzuk de mi yok!'' buyurdu. Adam tekrar gidip yine geri geldi ve: "Hayir! Vallahi ya Resulullah, demirden bir yuzuk bile yok! Ancak iste su izarim var, yarisi onun olsun'' dedi. Sehl der ki: "Adamin ridasi yoktu''
Aleyhissalatu vesselam: "Izarin ne ise yarar? Onu sen giyecek olsan onun uzerinde bir sey olmayacak, sayet o giyecek olsa senin uzerinde bir sey kalmayacak!'' buyurdular. Bunun uzerine adam oturdu. Epey bir muddet oturduktan sonra, kalkti.
Resulullah aleyhissalatu vesselam onun dondugunu gorunce, geri cagirilmasini soyledi. Adami cagirdilar.
"Kur'an'dan ne biliyorsun (hangi sureler ezberinde?)" diye sordu. Adam: "Su su sureleri biliyorum!'' diye bildiklerini saydi.
"Yani sen bunlari ezbere okuyor musun?" diye tekrar sordu. Adam:
"Evet! '' deyince, Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Haydi git, ben kadini sana temlik ettim'' buyurdu.''
Bir rivayette: "Kur'an'dan bildiklerin(i ogretmen) mukabilinde onu sana nikahladim" buyurdu."
Buhari, Nikah 6, 32, 35, 37, 40, 44, 50, 51, Vekale 9, Fedailu'l-Kur 'an 21, 22, Libas 49; Muslim, Nikah 76, (1425); Muvatta, Nikah 8, (2, 526); Ebu Davud, Nikah 31, (2111); Tirmizi, Nikah 22, (1114); Nesai, Nikah 62, (6, 113).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3427 - Ebu Davud da kaydedilen bir Ebu Hureyre rivayetinde: "Kalk buna yirmi ayet ogret, o senin hanimindir" denmistir.

3428 - Yine Ebu Davud'un Cabir'den yaptigi bir diger rivayette: "Resulallah: "Kim mehir olarak bir avuc kavud veya hurma verirse kadini kendine helal kilmis olur" buyurmustur.

3429 - Abdullah Ibnu Amir babasindan naklediyor: "Beni Fezre'den bir kadin bir cift ayakkabi mehir mukabilinde evlendi. Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Nefsin ve malin icin bir cift ayakkabiya razi misin?" diye sordu. Kadin: "Evet!"dedi. Resulullah aleyhissalatu vesselam, bu evlilige musaade etti.''
Ebu Davud, Nikah 30 - 31, (2110, 2112); Tirmizi, Nikah 21, (1113).

3430 - Hz. Enes radiyallahu anh buyurdular ki: "Ebu Talha, Ummu Suleym radiyallahu anh'la evlendi. Aralarindaki mehir musluman olmakti. Ummu Suleym, Ebu Talha'dan once musluman olmustu. Ebu Talha, Ummu Suleym'i istetince, Ummu Suleym: "Ben musluman oldum, sen de musluman olursan evlenirim'' dedi. Bunun uzerine o da musluman oldu. Ummu Suleym'in mehir olarak istedigi sey musluman olmasi idi.''
Nesai, Nikah 63, (2, 114)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3431 - Ebu'l-Acfa es-Sulemi anlatiyor: "Birgun, Hz. Omer radiyallahu anh, cuma hutbesi verdi ve hutbede soyle soyledi: "Sakin, kadinlarin mehirlerini artirmayin, zira bu, eger dunya icin bir seref, ahiret icin de bir takva olsaydi buna en cok Resulullah layik idi. Halbuki O, kadinlarindan veya kizlarindan hic birine oniki okiyyeden fazla mehir takdir etmemistir''
Ebu Davud, Nikah 29, (2106); Tirmizi, Nikah 22, (1114); Nesai, Nikah 66, (6,117,118); Ibnu Mace, Nikah 17, (1887).

3432 - Hz. Aise radiyallahu anha 'ya: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in hanimlarina verdigi mehir ne idi?'' diye sorulmustu su cevabi verdi:
"Oniki okiyye ve bir ness idi. Ness nedir biliyor musunuz? Yarim okiyyedir. Bunun tamami besyuz dirhem eder."
Muslim, Nikah 78 (1426); Ebu Davud, Nikah 29, (2105); Nesai, Nikah 66, (6, 116, 117).

3433 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Safiyye radiyallahu anha'yi sad etti ve onun azadligini mehri yapti.''
Buhari, Nikah 68, Buyu 108, Cihad 74; Muslim, Nikah 78, (1365); Ebu Davud, Nikah 6, (2054); Tirmizi, Nikah 23, (1115); Nesai, Nikah 64, (6, 114).

3434 - Yine Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Abdurrahman Ibnu Avf radiyallahu anh Medine'ye gelince Resulullah aleyhissalatu vesselam onu Sa'd Ibnu Rebi el-Ensari ile kardesledi. el-Ensari (zengin birisiydi ve) iki hanimi vardi. Abdurrahman'a malini ve ehlini yari yariya paylasmayi teklif etti. Abdurrahman:
"Allah malini ve ehlini sana mubarek kilsin. Bana pazari goster kafi!'' dedi. Pazara geldiler. O gun kes ve yag alip satmaktan bir miktar kazanc elde etti. Bir muddet sonra, Resulullah aleyhissalatu vesselam, onunla karsilasinca, uzerinde surunme maddesinin izlerini gurdu ve:
"Hayirdir! Neler oldu Ey Abdurrahman?" diye sordu.
"Ensari bir kadinla evlendim!" dedi. Resulullah:
"Iyi de kadina mehir olarak ne verdin?" buyurdu. Abdurrahman:
"Bir nevat (bes dirhem) altin!" deyince. Aleyhissalatu vesselam:
"Bir de ziyafet ver, bir tek koyunla da olsa!" ferman etti."
Buhari, Nikah 7, 49, 54, 56, 68, Buyu 1, Kefalet 2, Edeb 67, Da'avat 53, Menakibu'l-Ensar 3, 50; Muslim, Nikah 79, (1427); Muvatta, Nikah 47, (2, 545); Tirmizi, Nikah 10, (1094), Birr 22, (1934); Ebu Davud, Nikah 30, (2109); Nesai, Nikah 67, (6, 119, 120).
Bir rivayette "...altin" kelimesinden sonra "Allah sana mubarek kilsin" ziyadesi vardir.

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3435 - Ummu Habibe radiyallahu anha'nin anlattigina gore, Ubeydullah Ibnu Cahs'in nikahi altinda idi. Ubeydullah Habesistan'da vefat etti. Necasi rahimehullah, onu Resulullah aleyhissalatu vesselam'a nikahladi. Ve Resulullah'a bedel, Ummu Habibe'ye dortbin dirhem mehir verdi. Sonra onu, Aleyhissalatu vesselam'a Surahbil Ibnu Hasene ile birlikte gonderdi ve (mehir miktarini) Resulullah'a mektupla bildirdi. Resulullah aynen kabul etti."
Ebu Davud, Nikah 29, (2107- 2108)

MEHRIN AHKAMI

3436 - Ukbe Ibnu Amir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir adama:
"Sana falan kadini nikahlasam razi misin?'' diye sordu. Adam, "Evet! '' deyince, bu sefer o kadina sordu: "Seni falan erkekle nikahlasam razi olur musun?"
Kadin, "Evet!" deyince bunlari birbirlerine nikahladi. Erkek, kadinla gerdege girdi, ama kadin icin bir mehir belirlemedi, herhangi bir sey de vermedi. Bu erkek, Hudeybiye gazvesine katilanlardan biriydi, Hayber'de onun da hissesi vardi. Adam olecegi zaman:
"Resulullah falan kadini bana nikahladi ama ben ona bir mehir belirlemedim, pesin olarak da bir sey vermis degilim. Simdi sizleri sahid kiliyorum, kadina mehir olarak Hayber'deki hissemi veriyorum!'' dedi. Kadin onu aldi ve erkegin vefatindan sonra yuzbin (dirhem)e satti."

3437 - Ravilerden biri, bu hadisin bas kismina su ilavede bulundu: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Nikahlarin en hayirlisi en kolayidir."
Ebu Davud, Nikah 32, (2117

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3438 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh'in anlattigina gore ona, kocasi olen bir kadindan soruldu, kocasi ona mehir tesbit etmemis, henuz kendisiyle gerdek de yapmamis. Kadina su cevabi verdi:
"Kadin mehrin tamamini alir (ne eksik, ne fazla ) iddet bekler ve miras'a da istirak eder.
Ma'kil Ibnu Sinan soz alarak dedi ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i isittim, Berva' Bintu Vasik icin bunun misli bir hukum vermisti." Bu aciklamaya Ibnu Mes'ud sevindi."
Ebu Davud, Nikah 32, (2114); Tirmizi, Nikah 44, (1145); Ibnu Mace, Nikah 18, (1891); Nsai, Nikah 68, (6, 121).

3439 - Nafi anlatiyor: "Ubeydullah Ibnu Omer'in bir kizi vardi. Annesi de Bintu Zeyd Ibni'l-Hattab idi. Bu kiz, Abdullah Ibnu Omer'in bir oglunun nikahi altinda idi. Oglan, Zeyd Ibul'-Hattab'in kiziyla gerdek yapmadan vefat etti, ustelik henuz mehir de tesbit etmemisti. Kizin annesi, Abdullah 'a gelerek kizin mehrini taleb etti. Ibnu Omer radiyallahu anh kadina: "Kiziniza mehir yoktur. Eger mehir olsaydi onu asla tutmaz verirdim, aksi halde kiza zulmetmis olurum'' dedi. Kadin onun hukmunu kabul etmek istemedi. Aralarinda, Zeyd Ibnu Sabit radiyallahu anh'i hakem yaptilar. O, kizin mehir hakkinin bulunmadigina, fakat mirasa istirak hakki olduguna hukmetti."
Muvatta, Nikah 10, (2, 527).

3440 - Ibnu Omer radiyallahu anhum demistir ki: "Bosanan her kadinin bir istifade (tazminat) hakki vardir. Bu tazminattan, kendisine mehir tayin edildigi halde, temas vaki olmadan bosanan harictir. Boyle bir kadin, kendisi icin tesbit edilen mehrin yarisini alir."
Muvatta, Talak 45, (2, 573)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3441 - Ibnu'l-Museyyeb anlatiyor: "Hz. Omer radiyallahu anh: "Nikahda perdeler indirildi mi mehir vacib olur '' diye hukmetti.''
Muvatta, Nikah 12 (2, 5285.)

3442 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Hz. Ali, Fatima radiyallahu anhuma'yi nikahlayinca, hemen gerdek yapmak istedi. Resulullah aleyhissalatu vesselam ise, mehir olarak bir seyler verinceye kadar buna mani oldu. Hz. Ali radiyallahu anh: "Benim verecek bir seyim yok!" demisti. Aleyhissalatu vesselam:
"Ona zirhini ver!" buyurdu. Hz. Ali radiyallahu anh (bu maksadla) zirhini verdi, sonra da gerdek yapti."
Ebu Davud, Nikah 36, (2125, 2126); Nesai, Nikah 76, (6, 129).

3443 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, bana, kocasi kadina bir sey vermezden once kadini kocasina gondermemi emretti."
Ebu Davud, Nikah 36, (2128).

3444 - Ukbe Ibnu Amir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Yerine getirilmeye en ziyade layik olan sart, fercleri helal kilmak uzere kabul ettiginiz sartlardir."
Buhari, Nikah 52, Surut 6; Muslim, Nikah 63, (1418); Ebu Davud, Nikah 63, (2139); Tirmizi, Nikah 31, (1127) ; Nesai, Nikah 42, (6, 92, 93).

KARA AVI

3445 - Adiyy Ibnu Hatim radiyallahu anh anlatiyor: "(Bir gun): "Ey AIlah'in Resulu! Biz, su kopeklerle avlaniyoruz. Bunlardan bize helal olani hangisidii?" diye sormustum, su aciklamayi yapti:
"Muallem (terbiye edilmis) kopegini besmele cekerek gonderdin mi, senin icin tuttugunu ye. Ancak kopek kendisi yemeye kalkmissa onu yeme. Zira bu durumda ben, avi kopegin kendisi icin yakalamis olmasindan korkarim. Eger senin gonderdigin kopeklere baska bir kopek karisti da (hangisinin yakaladigi belli degilse) yine yeme."
Buhari, Buyu 3, Zebaih 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10, Tevhid 13; Muslim, Sayd 1, (1929); Ebu Davud, Sayd 2, (2847-2851); Tirmizi, Sayd 1- 7, (1465-1471); Nesai, Sayd 1- 8, (7,179-183),19-23, (7,193-195).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3446 - Ebu Salebe el-Huseni radiyallahu anh anlatiyor: (Bir gun Resulullah aleyhissalatu vesselam'a):
"Ey Allah'in Resulu! Biz Ehl-i Kitab'in yasadigi bir diyardayiz. Onlarin kaplarindan yiyebilir miyiz? Ve biz av memleketindeyiz; hem muallem (ogretilmis) kopegimle ve hem de yayimla avlaniyorum, muallem olmayan kopegimle de avlandigim olur. Bunlardan hangisi benim icin uygundur?" diye sordum. Buna su cevabi verdi:
"Ehl-i Kitapla ilgili sorundan baslayalim: "Baska bir kap bulabilirseniz, onlarin kabindan yemeyiniz. Baska kap bulamazsaniz, onlari once yikayip sonra iclerinden yemek yiyin.
(Ava gelince), yayinla avladigin ve uzerine besmele cektigin avini ye. Muallem kopeginle avladigin ve uzerine besmele cekmis bulundugun avi da ye. Muallem olmayan kopeginle avladigin hayvana yetismiy, kesmis isen onu da ye!"
Buhari, Sayd 4,10,14; Muslim, Sayd 12-14, (1932); Ebu Davud, Sayd 2, (2850, 2855, 2856, 2857); Tirmizi, Sayd 1, (1464); Nesai, Sayd 4, (7,181).

3447 - Yine Ebu Sa'lebe radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Okunu attiktan sonra kaybetmis olsan ve (uc gece) sonra (okun isabet ettigi ava) erissen, bu av kokmadikca onu yiyebilirsin."
Muslim, Sayd 9, (1931); Ebu Davud, Sayd 4, (2861); Nesai, Sayd 20, (7, 193, 194); Buhari, Sayd 8.

3448 - Sa'd Ibnu Ebi Vakkas radiyallahu anh'a ogretilmis (muallem) bir kopek avi oldurecek olursa, yenilip yenmiyecegi sorulmustu:
"Ye dedi, ondan sadece bir parca da kalmis olsa.''
Muvatta, Sayd 7, (2, 493).

3449 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anhuma anlatiyor:
"Bir adam dedi ki: "Ey Allah'in Resulu, benim ogretilmis kopeklerim var. Onlar hakkinda bana fetva var!" Aleyhissalatu vesselam:
"Kopegin senin icin tuttugu seyi ye" buyurdular. Adam:
"Kopek, avi oldurmusse?" dedi.
"Oldurse de!" buyurdular.
"Yayim hakkinda da bana fetva ver!" dedi.
"Okunun sana geri getirdigini ye!" buyurdu.
"Avi gozden kaybetmissem?" dedim. "Avi gozden kaybetsen de! buyurdu, yeter ki, av uzerinde senin okundan baska bir ok izine rastlamamis olasin. Veya onu kokmus bulmamis olasin."
Nesai, Sayd 16, (7, 191).

3450 - Abdullah Ibnu Mugaffel radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam parmakla cakil atmayi yasakladi ve: "O, avi oldurmez, dusmani paralamaz; ancak goz patlatir, dis kirar!" buyurdu."
Buhari, Edeb 122, Tefsir, Feth 5, Zebaih 5; Muslim, Sayd 54, (1954); Ebu Davud, Edeb 178, (5270); Nesai, Kasame 37, (8, 47)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3451 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, mecusi kopeginnin avladigi avin etini yemeyi yasakladi."
Tirmizi, Sayd 2, (1466).

DENIZ AVI

3452 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bizi gazveye gonderdi. Biz ucyuz kisilik bir gruptuk, komutanimiz da Ebu Ubeyde Ibnu'l-Cerrah radiyallahu anh idi. Kureys'in kervanini takip ediyorduk. Azigimiz da bir dagarcik icine konmus hurmadan ibaretti. Baska birseyimiz yoktu. Ebu Ubeyde bundan bize (once avuc avuc veriyordu, sonra)tane tane vermeye basladi. Kendisine:
"Bununla nasil idare ediyordunuz?'' diye soruldu. Su cevabi verdi:
"Biz hurmayiadeta emiyorduk, bebegin emmesi gibi. Sonra da uzerine su iciyorduk. Bu bize geceye kadar yetiyordu. Tukendigi zaman yokluk icinde kaldik. Iki hafta sahilde ikamet ettik. Siddetli aclik gecirdik. Oyle ki agac yapraklari yedik. Ordumuza yaprak ordusu dendi. (Bu esnada) deniz bize anber (balina) denen bir hayvan atti. Ebu Ubeyde radiyallahu anh buna once, "meytedir (yani lestir, yenmesi haramdir)'' dedi. Sonra da: "Hayir, meyte degildir, bizler Resulullah aleyhissalatu vesselam'in elcileriyiz, Allah icin buradayiz, ustelik muzdar durumdayiz'' dedi.
Ondan iki hafta boyu yedik. Yagindan da surunduk. Hatta vucudumuz kendine geldi, eski halini aldi. Ebu Ubeyde, hayvanin kaburgalarindan bir kemik alip yere dikti. Sonra en boylu sahsi ve en boylu deveyi aradi. Adam deveye bindirildi ve kaburganin altindan gecti. Hayvanin goz cukurunun icine tam dort kisi oturdu. Gozunden nice kulle yag cikardik. Etinden kendimize azik yaptik. Medine'ye gelince durumu Resulullah aleyhissalatu vesselam'a anlattik.
"Bu, AIlah'in sizin icin (denizden) cikardigi bir riziktir. Beraberinizde, etinden hala var mi?'' buyurdu. Biz de bir miktar gonderdik. O, bundan yedi.''
Buhari, Sayd 12, Sirket 1, Cihad 124, Megazi 64; Muslim, Sayd 17, (1935); Muvatta, Sifatu'n-Nebiyy 24, (2, 930); Ebu Davud, Et'ime 47, (3840); Tirmizi, Kiyamet 35, (2477); Nesai, Sayd 35, (7, 207, 209).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3453 - Yine Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Denizin disari attigi veya yarisindan cekildigi baligi yiyin. Denizin icinde olmus ve suyun ustune cikmis (tafi) baligi yemeyin.''
Ebu Davud, Et'ime 36, (3815).

KOPEKLER

3454 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vessselam buyurdular ki: "Av ve coban kopegi disinda kopek besleyenin ecrinden her gun iki kiratlik eksilme olur." (Salim der ki:"Ebu Huieyre (bu hadisi rivayet ederken): "... Veya ziraat kopegi '' derdi) cunku o ziraat sahibi idi.
Buhari, Sayd 6; Muslim, Musakat 50, (1574); Muvatta, Isti'zan 12, (2, 969); Tirmizi, Ahkam 4, (1487); Nesai, Sayd 12-14 (7, 187-188).

3455 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Suru veya av veya ziraat kopegi disinda bir kopek besleyen kimsenin ecrinden her gun bir kirat eksilir."
Buhari, Hars 3, Bed'u'l- Halk 14; Muslim, Musakat 58, (1579); Ebu Davud, Sayd 1, (2844); Tirmizi, Ahkam 4, (1490); Nesai, Sayd 14, (7, 188, 189).

ALLAH'IN SIFATLARI

3456 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam aramizda ayaga kalkip su bes cumleyi soyledi:
Allah Teala Hazretleri uyumaz, zaten O'na uyku da yakismaz. Kisti (tartiyi, rizki) indirir ve kaldirir. Geceleyin yapilan amel, gunduzleyin yapilandan once; gunduzleyin yapilan amel de geceleyin yapilan amelden once Allah'a yukseltilir. O'nun hicabi nurdur. Eger o perdeyi acacak olsa, vechinin subuhati, basarinin ihata ettigi butun mahlukatini yakardi."
Muslim, Iman 293 (179)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3457 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhisalatu vesselam buyurdular ki: "Sizden biri kardesiyle dovusunce yuze vurmaktan sakinsin."
Buhari, Itk 20; Muslim, Birr, 112, (2612).
Muslim'in rivayetinde su ziyade var: "...zira Allah Adem'i kendi suretinde yaratmistir."

3458 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam su duayi cok yapardi:
"Ey kalbleri ceviren Allahim! Kalbimi dinin uzerine sabit kil!" Ben (bir gun kendisine):
"Ey Allah'in resulu! Biz sana ve senin getirdiklerine inandik. Sen bizim hakkimizda korkuyor musun?" dedim. Bana soyle cevap verdi: "Evet! Kalpler, Rahman'in iki parmagi arasindadir. Onlari istedigi gibi cevirir."
Tirmizi, Kader 7, (2141).

3459 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i su ayetleri okurken isittim. (Mealen): Hic suphesiz Allah size emanetleri ehline teslim etmenizi ve insanlar arasinda hukmettiginiz zaman adaletle hukmetmenizi emreder. Allah size ne guzel ogut veriyor. Suphesiz Allah isitir ve gorur" (Nisa 58). Bu sirada Resulullah aleyhissalatu vesselam'in bas parmagini kulagina, onu takib eden (sahadet) parmagini da gozunun uzerine koydugunu gordum.''
Ebu Davud, Sunnet 19, (4728).

MISAFIRLIK (ZIYAFET) BOLUMU

3460 - Ebu Kerime radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir gece misafir olmak muslumanin hakkidir. Kim, (bir ev sahibinin) avlusunda sabahlarsa, agirlanma masrafi, (ev sahibi) uzerine bir borc olur. (Misafir) dilerse o hakkini alir, dilerse terkeder (almaz)."
Ebu Davud, Et'ime 5, (3750)

Üst Alt