
Mizanda hasenatın en ağır geleni Kelime-i şehadettir. Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz bir Hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyorlar:
Allah-u Teala kıyamet günü bir kimseyi hesaba çekmek için herkesin önünde ayırır ve günahla dolu doksandokuz defterini ortaya koyar. Her bir defterin büyüklüğü gözün uzanabileceği mesafe kadardır.
Allah-u Teala Bu günahlardan kabul etmediğin ve meleklerin sana fazla yazdığı hususunda bir diyeceğin var mı? Diye sorar. Kul Hayır ya Rabbi! der. Allah-u Teala Bunlara karşı herhangi bir mazeretin var mı? buyurur. O kimsede Hayır ya Rabbi! buyurur. Sonra içinde:
Allahtan başka ilah olmadığına Muhammed sallallahu aleyhi ve selemin Onun kulu ve resulu olduğuna şehadet ederim. Cümlesi yazılı küçük bir kağıt parçasını çıkarır ve Gel kendi tartında bulun! buyurur.
Kağıdı gören kimse Ya Rabbi! Şu doksan dokuz defterin karşısında bu kağıdın ne kıymeti olur? der. Allah-u Teala Sana hiç bir haksızlık yapılmayacaktır. Buyurur ve defterler terazinin bir kefesine, Kelime-i şehadet yazılı kağıt da diğer kefesine konur. Şehadet-i Celileyi ihtiva eden kağıt doksan dokuz defterden ağır gelir.
Hiç bir şey Allah Lafza-i Celalinden daha ağır gelemez (Tirmizi)
İki kelime vardır ki, Rahmana sevimli, dilde hafif ve mizanda ağır gelir.
Bunlar;
Subhanellahi ve bihamdihi, Subhanellahil-azim ;
Yüce Allahı hamd ile tesbih ederim, Yüce Allahı tenzih ederim. Kelimeleridir.
(Buhari Tecrid-i Sarih)