Kendimi,insanları ve diğer her şeyi nasıl affedebilirim ?
Affetmek;hepimizin bildiği gibi bağışlamak,size karşı yapılan haksızlığı unutmak demektir...
Yapılan bilisel araştırmalarda gösterdiği üzere affetmek insan üzerinde çok önemli olumlu etkiler yaratıyor.
Hani derler ya kuş gibi hafifledim işte insan üzerinde rahatlama, huzur ve hafifleme duygusu yarattığı gibi, bu duygu etkisyle fizksel olarak da gerginlikten kurtarıyor insanı.
Oysa birine karşı duyduğumuz öfke,kızgınlık yada bir olaya karşı duyduğunuz bu duygular içinizi kurt gibi kemirir.
Bu duygu affedememek sanmayın ki sizin öfke duyduğunuz kişiye zara veriyor,aslında siz kendi kendinize zarar veriyorsunuz.Sizin öfkenizin ve kızgınlığınızın sebebi sizsiniz.karşı tarafın bundan hiç haberi yoktur.
Zaten siz affedersem ,karşı tarafa iyilik yapıyorum,onu yüceltiyorum,yada haklı duruma getiriyorum durum sizin düşündüğünüz gibi değil aslında.
Siz affederek kızgınlık ve öfkeden,gerginlikten,huzursuzluktan kurtulacak,kendinizi iyi hissedeceksiniz..Bunun karşı tarafa bir faydası olduğunu değil kendiniz için faydası olduğunu düşünerek yapın.
Bakın affetmemenin kızgınlığın üzerinizdeki yarattığı etkiler neymiş;Mide ağrısı, sırt ağrısı,uykusuzluk......
Bütün bilimsel açıklamalar olumsuz düşünce ve duyguların bedeniniz üzerindeki yansımaları ve hastalıklara çağrı yaptığınızı belirtirken, kendi kendimize bunu neden yapıyoruz acaba.
Öncelikle affetmek, "Allah 'a mahsustur"..!
Kulda olan, "hoşgörüdür". Ne türde olur ise olsun, hadiseler ve olaylar karşısında hoşgörülü olmak, Allah 'ı bilen, Allah 'ı idrak eden kullar için uygulaması zor fakat, uygulanması elzem bir davranıştır.
Hacı Bektaşi Veli hazretlerine sormuşlar. "İnsan nedir".? diye..! Şu cevabı vermiş;
"İncinmemek, incitmemektir"..! İnşaallah kıssadan hissemizi alırız.
Bir başka ifade etmek istediğim konu, yazdığınız yazıda "yaratmak" diye ifade kullanıyorsunuz. Bu kelimeyi kullanmanızda mühim olanın niyet olduğunu biliyorum. Ancak, İslami bir forumda bu kelimenin kullanılmaması gerektiği inancını taşıyorum.
Yaratmak, arazı ve cevheri olmadan bir şeyi (yoktan) var etmektir. Bu ise yalnızca Allah 'a mahsustur. Acizane uyarıydı.