Niğde Geleneksel Sanatlar

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,107
Tepkime puanı
81
84302249fe6.jpg


Folklor Zenginlikleri :
Niğde ili sakinlerinin yazılı kuralları olmayan, kuşaktan kuşağa sözlü olarak geçen çeşitli alışkanlıkların; müzik, oyun, hikaye, masal, atasözü, maniler ve geleneklerini inceleyen bir eser mevcut olmamakla beraber, gazetelerde, mecmualarda. ve yıllıklarda araştırmalara kaynak olabilecek yazılara rastlanmaktadır.

Bölgesel Folklor Karakterleri:
Niğde İli folklor zenginlikleri yönünden İç Anadolu'muzun en zengin illerindendir. Bilhassa halk türküleri ve melodileri yönünden kendine has özellikleri vardır. Türküler, maniler, koşmalar, efsaneler, destanlar ve halk hikayeleri yönlerinden yapılmış esaslı bir inceleme, derleme yoktur.

1937 yılında öğretmen yazar Halit Ongan başkanlığındaki heyetin, Halkevi Yayınlan serisinden iki numara ile yayınladığı "Niğde'de Halk Türküleri" adlı kitap ile; M. Zeki Oral tarafından eski Akpınar dergilerinde yayınlanan derlemeler ve son zamanlarda saz sanatçısı Ali Ercan tarafından yayınlanan "Niğde Türküleri" kitabından başka elimizde esaslı bir kaynak yoktur. Niğde ili çevresinde ismini duyuran saz sanatçısı Ürgüp'lü Refik Başaran, Eski gümüşlü Rıfat Ünlü Efendi, Ali Ercan, Hınısın Hüseyin (Güven), Tabelacı Hıfzı (Bölükbaşı), Fertekli Solak Mehmet (Ayata) gibi değerli sanatçılar, gerek eski türkülerin sözleri ve melodileri ile yeni nesillere aktarılması, gerekse söz ve melodi yönünden yeni beste ve ilaveler yapılması için çevremizde bu konuda gelişmeyi ve canlılığı sağlamıştır.
 
Üst Alt