Selamunaleyküm. Rüya Tabirlerini, İslami rüya tabirlerine göre yapıyoruz. Örneğin,
benim yazdığım rüya yorumları genellikle, ehli sünnet hadislerinde de ismi çeken 12 İmamdan bir tanesi olan Hz.Caferin talebesi olan Hz.İbn Sirinin (a.s.) kitabında yazdığı yorumlara dayanır.
İslamda rüya yorumu vardır.
Sahihi Müslim hadisinde şöyle buyuruluyor:
"Ahir zamanda Müslümanların genellikle rüya yorumları çıkacaktır."
Kuranı Kerim gibi kutsal kitaplarda, Hz.Yusufun ve Hz.Danyalında rüya tabir ettikleri ap-açık söyleniyor.
Bir hadiste şöyle buyuruluyor:
"Salih bir rüya gördüğünüzde, işin ehline anlatın ki (bir rüya tabircisine anlatın ki) o sizin rüyanızı hayra yorsunda, rüyanız hayrolsun."
Diğer bir hadiste şöyle buyurulmakta,
"Şeytani rüyayı kimseye anlatmayın."
Buhari hadislerinde, Şeytani, nefsani ve rahmani rüyalar hakkında da bilgi veriliyor. Ayrıca Hz.Cafer, Hz.Danyal, Hz.Yusuf gibi "kutsal kişilikler"De rüya tabirleriyle uğraşmışlardır.
Kuranda açıkça rüya tabirine yer verilir:
"Hani bir vakitler Yusuf, babasına demişti ki: "Babacığım, ben rüyada onbir yıldızla güneşi ve ayı bana secde ederken gördüm."
"(Babası) "Yavrucuğum! "dedi, "rüyanı kardeşlerine anlatma. Sonra sana bir tuzak kurarlar. Çünkü şeytan insanın açıkça düşmanıdır."
Hz.Yakup Hz.Yusufun rüyasını, onun peygamberliği ile tabir eder diye anlatılır kutsal kitaplarda.
Hz.Yakupun rüya tabir etmesinden, zaten rüya tabirinin gerçek olduğu anlaşılır.
--
Bir gün melik (hükümdar) dedi ki: "Ben rüyamda yedi cılız ineğin yedi semiz ineği yediğini ve yedi yeşil başakla yedi kuru başak görüyorum. Ey ileri gelenler! Siz rüya tabir edebiliyorsanız benim bu rüyamın tabirini bana bildirin."
Dediler ki: "Rüya dediğin şey karmakarışık hayallerdir. Biz ise böyle karışık hayallerin yorumunu bilemeyiz."
O ikiden kurtulmuş olanı nice zamandan sonra hatırladı da dedi ki: "Ben size o rüyanın tabirini haber veririm, hemen beni gönderin."
Hz.Yusuf hükümdarın rüyasını şöyle tabir eder (kuran ayeti):
Dedi ki: "Yedi sene eskisi gibi ekeceksiniz, biçtiklerinizi başağında bırakınız, biraz yiyeceğinizden başka. "
Rüyana gerçekten sadakat gösterdin, şüphesiz ki, biz iyilik yapanları böyle mükafatlandırırız.
Andolsun ki Allah, elçisinin rüyasını doğru çıkardı. Allah dilerse siz güven içinde başlarınızı tıraş etmiş ve saçlarınızı kısaltmış olarak, korkmadan Mescid-i Haram'a gireceksiniz. Allah sizin bilmediğinizi bilir. İşte bundan önce size yakın bir fetih verdi.
Hz.Cafer binlerce talebesini rüya tabiri üzerinde eğitmiş bir şahsiyettir.
--
R