Şaban Ayının Fazileti ve önemi

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Şaban Ayının Fazileti ve önemi

Şabanı Şerif'in faziletine dair ulemadan birçok nakil gelmiştir büyük Veli Ebu bekir El verrak el belhi radiyallahu anh;

Receb ayı rüzgar gibi, Şaban ayı bulut gibi Ramazan ayı hisse Yağmur gibidir demiştir.

Zünnun-u Mısri radıyallahu anh şöyle buyurmuştur; Receb günahları bırakmak, Şaban ibadetlere yönelmek, Ramazan ise dereceler beklentisine girmek içindir.

Günahları bırakmayan, ibadetlere yönelmeyen ve mertebeleri heveslenmeyen kimse boş işlerle uğraşanlardandır.

Salihlerden birisi şöyle buyurmuştur; Sene bir ağaç gibi kabul edilirse Receb O ağacın yaprak açma dönemi, Şaban meyve verme Mevsimi, Ramazan ise o ürünlerin toplanma zamanıdır. O mahsülleri devşirenler ise müminlerdir. İbadet tohumunu Receb ayında ekmeyen, Şaban ayında da o tohumu gözyaşlarıyla sulanmayan kişi Ramazan'daki rahmet hasadına nasıl ulaşabilir.

Receb hürmet ayıdır, Şaban hizmet ayı, Ramazan ise Nimet ayıdır.

Receb Allahü Teala'nın sevapları kat kat arttırdı bir aydır Şaban günahların örtüldüğü bir aydır, Ramazan ise Üstün kerametlerin beklendiği ve kalplerin nurlandığı bir aydır.

Recep Allahu Teala'nın mağfiretine, Şaban Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemin şefaatine, Ramazan ise sevapların kat kat edilmesine tahsis edilmiştir.

Enes İbni Malik Radıyallahu anh'den rivayet edilen bir hadisi Şerif'te Rasulullah Sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur; "Şaban'a bu ismin verilmesi kendisinde Ramazan'a ait birçok Hayır bulunup yayıldığındandır.
Ramazan ise günahları yaktığından bu ismi almıştır."


Şaban Şerif'te günahlardan sakınmak

Her an günahlardan sakınmak gerekliyse de Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellemin kendisine Nispet ettiği;

Şaban ayında kendisine yardım edene rahmet duasında bulunduğu, Şaban ayında amellerin Allah-u Teala'ya arz olunduğu, ecellerin, musibetlerin, kaderlerin, doğacakların ve öleceklerin Şaban ayında meleklere bildirildiği bu mübarek ayda takvaya riayet etmenin kişiyi bir senelik belalardan ve kederlerden koruyacağına hiç şüphe yoktur. Nitekim hadis-i Şerif'te şöyle varid olmuştur; "Her kim Şaban ayına değer verir, onda Allahü teâlâ'dan sakınırsa taati ile amel eder ve nefsini günahlardan tutarsa, Allahu Teala onun günahlarını bağışlar ve o sene Vuku bulacak tüm belalardan ve hastalıklardan kendisini emin kılar."

saban-ayinin-fazileti-onemi.jpg


Enes b. Malik -radıyallahu anh-den rivayet edildiğine göre:

* Sahabe-i Kiram Şaban hilalini görünce, kendilerini Kur'an-ı Kerîm okumağa verirler, çokça ve devamlı salat-ü selam getirirlerdi.

* Ticaret erbabı borçlarını öderler, senelik hesaplarını toparlardı.

* Zenginler ise mallarının zekatını hesap eder, fakirlere dağıtırlardı ki, ihtiyaçlarını alabil-sinler. Sıkıntılarını giderebilsinler. Bu sayede toplum hep birlikte, neşe içinde heyecanlı, aşk ve vecd içinde Ramazanı yaşasın bayram yapabilsin.

* Hakimler, valiler, mahkumlarla görüşür, ekseriyetini afvedip, tahliye ederlerdi.

Görüldüğü gibi bu hadis-i şerif, ferdî, içtimaî yönüyle üç aylarımızı nasıl geçirmemiz gerektiğini, bizlere açık bir şekilde izah etmektedir. Her meslek gurubunun kendine özgü yapacağı vazifeleri her kesimden insanların aynı heyecanı yaşayabilmesi için dikkat etmesi gerekli davranışları olmalıdır.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam senenin hiçbir ayında Şaban ayındakinden fazla oruç tutmaz ve şöyle buyururdu:

"Amellerden gücünüzün yettiğini yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir."Müslim. Sıyam: 177.

Bu faziletli günleri değerlendirerek gün ve gecelerimizi manevî açıdan daha çok bereketli kılarsak, bu ayın feyzinden daha fazla istifade etmiş olacağız. Bu mübarek aylarda tutulan oruç farz ve vacip olmayıp sadece sünnettir. Peygamberimiz'e uyarak sevap ve mükâfatına ermek için oruç tutmaya gayret ederiz.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Peygamberimiz (s.a.v.)Efendimiz:

"Kim ki,Şaban-ı şerife hürmet ve tazım eder,Allahtan korkar ve Allaha itaat edip nefsini günah işlemekten korursa,Cenab-ı Hak onun bütün günahlarını mağfiret eder.O sene içinde başına gelecek bela,musıbet ve hastalıklardan emin olur.(zübdetül-vaizin sh.206)

Bu mübarek aya hürmet ve tazim ise,bu ayda çok oruç tutmakla ve Salevat-ı şerife okumakla olur.
 
Üst Alt