Salavat-Salavat nedir? Salavat nasıl çekilir?

ferit

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Şubat 2011
Mesajlar
365
Tepkime puanı
21
salavat nasıl getirilir salavat dualari salavat nasıl çekilir salavat nedir salavat çeşitleri salavatı şerife salavat getirmek salavat söylemek

Selamünaleyküm, hepimizin bildiği gibi salavat çekmek, salavat getirmek veya salavat söylemek, Peygamber Efendimize s.a.v'e veya onunla birlikte soyundan gelenlere selam ve saygı ifade eden dualardır, onlar hakkında iyi dileklerde bulunmaktır.

En kısa haliyle,Allahümme salli ala Muhammed demek yeterlidir. Veya; Allahumme Salli Ala Seyyidina Muhammedin Ve Ala Ali Seyyidina Muhammed şeklinde söyleyebiliriz.

Çok çeşitli salavatlar vardır, işte birkaç örnek;
-Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed
Manası: Allahım! (peygamberimiz) Hz.Muhammed’e ve aline (evladu iyaline) rahmet eyle.

-Allahumme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim
Manası: Ey Allahım ! Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e, evladu iyaline, ashabına salatu selam eyle.(Rahmet et, selametlik ver.)

Salavat söylememiz, Allah c.c tarafından (el-Ahzâb 56)'da biz kullarına şu şekilde bildirilmiştir.
Allâh ve melekleri Peygamber’e çokça salât ederler. Ey mü’minler! Siz de O’na çokça salât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin.” (el-Ahzâb 56)

Peygamberimiz s.a.v'e salavat getirdiğimiz zaman ona karşı sorumluluklarımızı yerine getirmiş oluyormuyuz? Mesela oturup On bin tane salavat söylesek her şey tamam mıdır? Değildir! Biz neden salavat söylüyoruz? Neden selam gönderiyoruz? Peygamberimizi s.a.v sevdiğimiz için, ona bağlılığımızı ve saygımızı ifade, onu yüceltmek için değil mi?

Peki saygı, bağlılık sadece salavatı söylemekle yerine geldi mi? Hayır! Peygamberimizi s.a.v sevdiğimizi ve saygımızı onun sünnetlerine uyarak, yolundan giderek gösterebiliriz. Mesela her selavat getirdiğimizde bir sünnetini, bir tavsiyesini hatırlayıp yapsak işte o zaman söylediğimiz salavat yerini bulmuş olur.Efendim, sevgili Peygamberim s.a.v bak senin sünnetini yaptım, senin yolundayım, sana da selamımı gönderiyorum demiş oluruz.

Salavat getirirken saymak gerekir mi?
Salavatı sayıyla söylemek şart değil, içinizden geldiği kadar söylenebilir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) "Yanında benim adım anılıp da bana salât getirmeyen kişinin burnu sürtünsün, hakarete uğrasın." buyurmuştur. (Tâc, V, 145).

Peygamber efendimiz s.a.v'in Mübarek ismi her anıldığında salavat getirmek gerekir mi?
Hz. Peygamber (asv)'in ismi her işitildiğinde veya anıldığında salat getirilip getirilemeyeceği hususunda bazı alimler; bir yerde, Hz. Peygamber (asv)'in adı ne kadar anılırsa anılsın bir defa salât edilmesi yeterlidir derken, bilginlerin çoğunluğu ise, Hz. Peygamber (asv)'in adı her anıldığında salât getirilmesi gereklidir demiştir. Nitekim hadis ilmiyle uğraşanlar, Hz. Peygamber (asv)'in hadislerini rivayet ederken, sözleriyle, halleriyle en büyük saygıyı göstermişler; öğretimi sırasında da Hz. Peygamber (asv)'in adı ne kadar çok anılırsa anılsın, her anıldıkça, "Sallallahü aleyhi ve sellem" diyerek saygılarını göstermişlerdir. (Tecrid-i Sarih Tercümesi, XI,164)

Salavat çeşitleri ve anlamları için TIKLAYIN
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,021
Tepkime puanı
425
Salevat nasıl çekilir?

Salevat ne demektir, salevat nasıl çekilir? salevat ne anlatıyor, salevat nasıl getirirlir?
Salat, Allah'tan Rahmet, meleklerden istiğfar, müminlerden hayır dua anlamına gelir.
Selam ise, selamet, esenlik, emniyet, güven, huzur, rahatlık, sağlık, barış, iyi netice ve kurtuluş gibi manalara gelir.

Salat destek vermektir
Salat destek vermek, yardım etmek, sorunları sırtlamak ve çözmek için çaba göstermek manalarına da gelir. Dolayısı ile Hz.Peygambere s.a.v salevat getiren kişi, ya ona yardım ediyor, onun davasını destekliyor ya da onun yardım ve desteğini istiyor.

Ahzap 56: Allah ve melekleri, Peygamber'e çok salevât getirirler. Ey müminler! Siz de ona salevât getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin. Ayeti de buna işaret ediyor.

Yani diyor ki; Ey müminler, Allah ve melekler Nebi'ye yardım ederek onu her hususta destekliyor. Siz de ona destek olun, onun davasına ve getirdiği dine yardım edin, dininiz için, yayılması için çaba gösterin, onun rehberliğine tam bir teslimiyet ile bağlanın.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,021
Tepkime puanı
425
Biz belki salavatın ihtiva ettiği gerçek sırrı göremiyoruz, bilmiyoruz! Bizim salavat'ın gerçek sırrından habersiz olmamız ona öneminden birşey kaybettirmiyor.

Peygamber efendimize getirilen salavatlar, bizi şefaatine götüren birer vesileyse, insan bu konuda ne kadar hassas olsa değer.
Rabbimiz; 'Ona yaklaşmaya vesile arayın' (Mâide, 5/35) Buyuruyor. Allah c.c'ye yaklaşmak için vesileleri kullanmamızı istiyor.
Allah Rasulü'ne salatü selam önemli bir yaklaşma sebebi ise insan onu hiç dilden düşürmemelidir. Bu da insanlar için Allah c.c'nün bir lütfu olsa gerek.

salavatiserifegetirmek.jpg


Allah Rasulü'yle her münasebet bizim için Allah'ın ayrı bir lütfudur. Peygamber Efendimiz sav'i sadece Allah'tan mesaj getiren özel bir görevli görmek, kendi kendimizi bazı sırlardan, lütuflardan mahrum etmek olur.

Hz. Übey b. Ka'b'ın (ra) naklettiğine göre bir keresinde Rasulullah (sav) birisine dua edeceği vakit önce kendisine dua (salât ü selam) ederek başla, dedi. (Tirmizî, Daavât, 10)

Salavat dua demektir! Bu bakımdan ulemalar; Ettiğimiz duanın başında söylediğimiz salavat zaten bir duadır. Ortada kendi duamızı okur ve sonuna yine salavat-ı Şerifi ekleyerek duayı tamalarız. Duamızın başında ve sonunda okuduğumuz salavatlar iki makbul duadır. Bu iki makbul duanın arasında yapılacak kendi duamız, duanın kabul olması için önemli bir sebeptir' demişlerdir.
 

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Katılım
3 Haziran 2014
Mesajlar
1,608
Tepkime puanı
47
Selamun aleyküm serdar abi, sağolasın çok önemli bir konuyu hatırlattığın için, her duamda Allah kabul etsin önce rabbim'e hamd ederim ardından efendimiz'e (s.a.v) salavat getirir sonra da dileğimi isteğimi söyler, tekrar efendimize salavat getirir, fatiha okur Amin derim.. Dikkat ettim de eğer bu şekilde dua etmeyip de direkt duaya başlarsam duam bazen hiç olmuyor bazen de geç kabul oluyor. Senin de söylediğin gibi efendimiz'in (s.a.v) salavat-ı şerife si bizim için vesile. selametle...
 
K

Kayıtsız Üye

Kayıtsız
Misafir
salat kelimesin gerçek anlamı kurandadır ALLAH her şeyi açıklamıştır salat kelimesinin karşılığı ne çıkar bir bilseniz
 
Üst Alt