Sivas İmranlı İlçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
İMRANLI COĞRAFİ KONUMU
İlçenin yüzölçümü 1229 km2’dir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1650 metre olup, Sivas İl merkezine uzaklığı 106 km’dir. İlçenin Merkez Nüfusu 7.316, Köylerin nüfusu 6.567 olup toplam nüfus 13.883 dür.Doğusu Refahiye, batısı Zara, kuzeyi Suşehri, güneyi İliç ve Divriği ilçeleri ile çevrilidir. Yazları kuru ve sıcak, kışları ise çok sert ve yağışlı geçen bir kara iklimine sahiptir. Kışları çok uzun olup, yazları ise çok kısadır. Arazi genellikle bozkır ve tepelerden oluşmaktadır. Tarıma elverişli alanı 11.447 hektar olup, toplam orman alanı ise 6.563 hektardır. Eskiden İlçenin büyük bölümü ormanlarla kaplı iken korunması ve bakımı yapılamadığından bu gün orman sahaları yok denecek kadar azalmıştır. İklim şartlarının ağır olması ve rakımın yüksekliği sebebiyle kavak ve söğütten ve bazı meyve türlerinden başka ağaç çok zor yetişmektedir. İlçe konum itibariyle Kızılırmak Nehri civarında yer almıştır. Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak, ilçe sınırları içinde Kızıldağ eteklerinden doğmaktadır. Toprak verimsiz olup, en fazla arpa, buğday ve yem bitkileri ekimi yapılmaktadır.

TARİHÇE
İlçe 1877 Osmanlı-Rus Harbinde doğu İllerimizin Rus ve Ermeni çeteciler tarafından işgali ile Kars İlinin Sarıkamış İlçesi Bardız bucağı, Zakim köyü ve Horasan İlçesi, Hasan Kale Sanamer Köyü ve diğer yakın köylerden başladıkları göç neticesi bugünkü ilçe merkezine yerleşmeleri ile meydana gelmiş, daha batıya devam edip başka yerleşim yeri tespit edenlerde vardır. Bu göç 93 muhaciri olarak adlandırılmıştır.İlçeye Padişah II. Abdulhamit zamanında gelinerek yerleşilmiştir. O zaman ismi Hamitabat geçmektedir. 1911 Yıllarında Zara İlçesine bağlı Bucak haline getirilen İmranlı, daha sonra Ümraniye olarak isim değiştirmiş, 1948 Yılında Zara İlçesinden ayrılarak İmranlı ismi ile ilçe olmuştur.

KÜLTÜR VE TURİZM
İlçe tabii yönden güzelliği, suyu ve havası ile bir dinlenme yeri niteliğindedir.Kızılırmak Nehri kenarları ve Koyunkaya mevkiinde bulunan ormanlık saha yaz aylarında halkın gittiği iki mesire yeri olarak sayılabilir.Koçgedeği köyünde cogibaba türbesi vardır.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Sivas İmranlıdaki Kızlar Sinisi

Kızlar Sinisi
Bilen varmıdır İmranlı’daki Kızlar Sinisi’ni. Aslında Sivas’ın farklı bir güzelliği dahadır. Peki nedir, ne işe yarar. Neden Kızlar Sinisi denilmiştir ?

Bu konuyu sizin için araştırdık;
Kızılırmak, Kızıldağ’dan doğar. Kızıldağ’da ‘Beş Gözeler’ denilen su kaynağının yakınlarında, [çperi bacalarına benzeyen kayalıklar vardır. Halk arasında buranın adı ‘Kızlar Sinisi’dir.

Efsaneye göre çok eski zamanlarda bir gelin alayı, Kızıldağ yamaçlarından geçerken eşkiya hücumuna uğrar. Eşkıya düzlükteki yolu kestiği için, düğün alayı Kızıldağ’a tırmanmaya başlar. Gelin, eşkiya elinden kurtulamayacağını anlayınca Allah’a yalvarır. ‘Ya onları taş kes, ya beni taş kes’ der. Düğün alayı o anda Kızıldağ’ın yamacında taş kesilir.

Gerçekten de o yörede, uzaktan bakıldığında, dağın yamaçlarına yayılmış ve bir düğün alayını anımsatan irili ufaklı kayalar görülür; hatta bunların arasında bir çeyiz sandığı bile vardır.

Posted by Suat DUMAN
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
İmranlı Yazıkavak Köyü

İmranlı’nın şirin bir beldesidir Yazıkavak. Kış aylarının sert ve yağışlı yaz aylarının ise oldukça sıcak ve kurak geçtiği bir Anadolu köyüdür. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle göç eden insanların yazın gelip babayurdunda dinlendiği konakladığı Yazıkavak buz gibi akan suları, kavak ağaçları arasında şirin bir görüntüsü ile dikkat çeker.

Sivas’a bir hayli uzak olmasına rağmen son derece güzel bir köy olan Yazıkavak gezi anlamında görülmelidir.
Kavak ağaçları ile kaplı olan köyün yüksek kesimlerinde ise çam ağaçları bulunmaktadır.
Köye gittiğimizde oldukça hoş karşılandık. Zira son derece güzel ve leziz insanların bir arada bulunduğu bir köy. Ekonomik sebeplerle köyden kente göç eden Yazıkavaklılar arasında doktorundan mühendisine onlarca meslek erbabı kişi yetişmiş. Yazları ise köye gelip kısa konaklamalar ile vakit geçiyorlar.
Köy İmranlı’nın çoğunda olduğu gibi Alevi Bektaşı kültürünü benimsemiş. Bu köyde insanların son derece ilgili ve yardımsever olmaları özellikle de gelen misafirlere karşı son derece mütevazi ve hoş davranmaları ile ünlü. Gerçi Sivas’ta hangi köye giderseniz gidin aynı misafirperverlik ile karşılaşmanız münkün.
Bizim kısa ama eğlenceli geçen gezimiz son derece mütevazi ve hoş insanlar ile tanışmamıza sebep oldu. Gezi anlamında güzel, bir o kadar da sade idi.
Burada eski köy evlerinin bulunması oldukça ilgi çekiyor. Özellikle tavanlarının eski yapılara göre yapılmış olması dikkatlerden kaçmıyor. Ayrıca buz gibi çeşmeleri, leziz yemekleri olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Posted by Suat DUMAN
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Sivas İmranlı ilçesi Ortaköy

Sivas’ın 2 binden fazla köy ve mezrası vardır. Bunlardan bir tanesi de İmranlı ilçesine bağlı olan Ortaköy’dür. Geneleksel Anadolu Alevi Bektaşi kültürünü yaşatan köy, son derece güzel olmakla beraber gezi alanları bakımından da oldukça iyi bir konumdadır.

Bizim buraya gidiş sebebimiz hem köyün kültürünü yakından tanıyıp öğrenmek hem de farklı gezi alanlarını kendimize yaratıp hoş vakit geçirmekti. Sivas’a uzak olmasına rağmen oldukça eğlenceli bir yolculuk sonunda köye ulaşabildik.
Gittiğimiz tarihte ise bir festival başlangıcı vardı. Bu bizim işimize geldi çünkü gezip görmekle kalmayıp festivale de katılabilecektik.

Öğlen saatlerinde köye gitmemize rağmen önce konuşacak birilerini bulmakta zorlandık. Zira kendimizi toplantının bir anda içinde bulmuştuk. Daha sonra köyün ileri gelenleri ile bir arada bulunup köylerini gezmek istediğimizi, bize yardımcı olmaları gerektiğini belirtince çok hoşlarına gitti.
O an itibariyle neredeyse köyde bulunan tüm erkekler bize yardımcı olmak için sıraya geçti.

Ortaköy gerçekten harika bir yerleşim yeri.
Nüfusun her ne kadar çoğunluğu İstanbul Ankara gibi illerde olsa da yazın fevkalade renkli geçen eğlenceleri, kültürel değerlerin korunması, birlik ve beraberliğin sergilenmesi adına önemli gelişmelerin yaşandığını gördük.

KIZILDAĞ TIRMANIŞI
Köyün en önemli özelliği kesinlikle Kızıldağ’ın eteğinde kurulu olmasıdır. Öyle ki bugüne kadar belki onlarca kez gittiğimiz Kızıldağ’a en rahat bu noktadan ulaşmış ve zirve heyecanı yaşamıştık. E Tabii ki Sivas’ın en yüksek zirvesine çıkmak insana ayrı bir keyf veriyor. Yaklaşık 4 saatlik bir yürüyüş sonucunda Kızıldağ’ın zirvesine ulaştık ve burada biraz dinlenip hem köyün hem de çevrenin manzarına doyduk.

Ortaköy’ün aslında kültürü tüm Anadolu’da olan bir kültür desek tam yeridir. Yazımızın ilk başında da belirttiğimiz üzere köyün kültürü Alevi kültürünü yansıtıyor. Tunceli bölgesinde İmranlı’ya gelmiş ve Koçgiri aşıretine mensup köylüler hem yardımsever hem de misafirperverler. Bugüne kadar Ortaköy’de gördüğümüz misafirperverliği sanırım başka yerde görmedik. Kızıldağ Ortaköylüler için oldukça önemli bir yer. Ne zaman ki sıkıntıya düşseler o dağda bulunan ziyaret yerine gidip kurbanlar keser, sıkıntılardan kurtulduklarına inanırlar. Son derece farklı bir kültürün temsilcileridir aslında.
Biz sadece gezi anlamında Kızıldağ’ı görüp geri gelmek istemiştik. Fakat köyde tarafımıza gösterilen misafirperverlik karşısında hem şaşırdık hem utandık. Bizim için bu kadar uğraş veren köy ahalisi rahatımız için herşeyi yapıyordu.

Bir gün diye planladığımız gezi bu güzel dostlarla birlikte 2. güne uzadı. Köyün bir adet misafir evi bulunuyor. Aslında bu misafir evi eski bir okulun yeniden tamirat yapılarak dönüştürülmesiyle ortaya çıkmış. Burada yatıp sabah temiz havayı teneffüs ederek gezimize kaldığımız yerden devam ettik. Sivas Gezi Rehberi ailesi olarak burada yaşadığımız misafirperverliği kesinlikle unutmayacağız. Herkesin gezip görmesi bilmesi gereken şirin bir Anadolu köyüdür Ortaköy.
 
S

Sivas Zara Balı

Kayıtsız
Misafir
İmranlı, Sivas ilinin en doğusunda bulunan ilçesidir. İl merkezine 104 km uzaklıktadır. İlçenin yüzölçümü 1.229 km2 ve denizden yüksekliği 1.650 metredir. İmranlı, doğusunda Erzincan iline bağlı Refahiye ilçesiyle, güneyinde Divriği, batısında Zara ve kuzeyinde ise Suşehri ve Akıncılar ilçeleriyle komsudur. İlçemizde 9 mahalle, 100 köy ve 39 mezra vardır. Sivas istikametinde Hafik ve Zara ilçelerini geçtikten sonra İmranlı ilçesine varılır. Meşhur Sivas Balı Divriği-Zara-İmranlı üçgeninde üretilir.
 
Üst Alt