Van kilimleri

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
VAN KİLİMLERİ

Kilimcilik Van'ın el sanatları arasında önemli bir yere sahiptir. Düz dokumalar arasında yöre insanının hayvancılıkla uğraşmasının sonucu kilimcilik yaygınlaşmıştır. Geçmişte yöre insanının evlerinde yaygı, minder, yastık, hurç, erzak torbası, çuval, çocuk beşiği ve yük örtüsü olarak kullanılmıştır. Yöre kilimlerinde kullanılan renkler; bordo, kırmızı, lacivert, Van beyazı denilen kirli beyaz, naturel kahverengi kullanılmaktadır. Van kilimlerinde ayrı bir güzellik ve duygu vardır. Motiflere; kurt ayağı, akrep, çakmak, muhabbet kuşu, koç boynuzu, eli belinde, kemgöz gibi ilginç adlar verilir. En büyük ilgi gören kilimler; Gülsarya, Mehrek, Halit Begi, Lüleper vd.'dir.

VAN KİLİMİ DÜNYADA BİR NUMARA

Van kilimine kalite ve kültürel olarak baktığınız zaman sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en kaliteli kilimleri arasında ilk sırayı çekiyor diyebiliriz. Tabi ki her yörenin belli bir motifi var. Ama Van ve Hakkari kilimlerinin çok ayrı bir yeri var. Van ve Hakkari'yi ayırt edemiyoruz. Bütünleşmiş ikisi. Ama böyle kalmasının bir mahsuru yok. Çeşit ve kalite olarak çok iyi bir durumda. Mesela burada bulunan birkaç renk hiçbir yerde bulunmuyor.
Yöre kilimleri ile alakalı yaptığımız ve yapacağımız kataloglar çok önemli. Çünkü dünya literatürünü taradığınız zaman Van ve Hakkari'ye ait olan 1 ya da 2 örnekle karşılaşıyoruz ve hep aynı kilimler, aynı fotoğraflar. Ama onların yüzlerce farklısı var. İşte bu kilimlerin tanıtımı için bu tür yayınlar önemli. Bu kataloglarla bu kilimler ölümsüzleştirilecek ve gelecek kuşaklara aktarılacak.
 
Üst Alt