Van'da 6.6 büyüklüğünde deprem

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,869
Tepkime puanı
37
Van'da 6.6 büyüklüğünde deprem

Kandilli Rasathanesi, Van'da 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

a283712e-45e6-45ec-895c-a460ecb5a83e.jpg


Van'da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde, bazı evler yıkıldı.

Artçı depremler sürüyor.

Van'da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem yerin 5 km. altında gerçekleşti. Depremin merkez üssü merkeze bağlı Tabanlı Köyü olarak bildirildi. Amerikan Jeoloji Enstitüsü'nden gelen bilgiye göre ise depremin büyüklüğü 7.3.

Depremde bazı evlerin yıkıldığı, artçı sarsıntıların devam ettiği belirtildi.

Son gelen bilgilere göre, Van'da telefonların ve elektriğin kesildiği söyleniyor.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,869
Tepkime puanı
37
Van'da şiddetli deprem

Van'da 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kentte bazı evler yıkıldı, bir çok ev hasar gördü. Şiddetli deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin'den de hissedildi.




Van'da 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada, ''Deprem, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirmiştir'' denildi.Merkez üssü Tabanlı ilçesi olan deprem 13:41'de meydana geldi. Kentte bazı evler yıkıldı, bir çok ev hasar gördü. Telefonlar sustu, elektrikler kesildi.

Artçı sarsıntılar nedeniyle çevre illerdeki vatandaşlar da evlerini terk ederek sokaklara çıktı. Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı vatandaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki vatandaşları kurtarmaya çalışıyor.


Beşir Atalay'ın ilk açıklamaları şöyle:

''Van merkezde 10 bina, Erciş'te 25-30 bina ve 1 yurt yıkıldı. Köylerle ilgili henüz tam bir tespit yapılmış değil.


İlk andan itibaren hem acil afet yönetiminin hem de Kızılay ve sağlık ekibinin tüm imkanları seferbar edildi. Hava soğuk olduğu için ısınma ve gıda malzemelerine öncelik tanındı.

Sağlık Bakanı Van'da, sağlık konusunda sıkıntı yok.
Biraz önce Ulaştırma Bakanı'yla görüştük. Acil durumlar için 112 ve 155 numaralı telefonlar kullanılsın.

Kızılay’dan yapılan açıklamada
, bölgede iş makinasına büyük ihtiyaç duyulduğu belirtilerek özellikle bölgedeki iş adamları ve müteahitlere çağrı yapıldı.

Afet bölgesine içme suyu sıkıntısı çekildiği belirtilirken, battaniye, yiyecek ve çadır yardımının 24 veya 48 saat içerisinde tamamlanacağı bildirildi.

KANDİLLİ: BİN CAN KAYBI TAHMİN EDİYORUZ


Kandilli Rasathanesi, 6.6 olarak açıklanan depremin büyüklüğünü 7.2 olarak açıkladı.

Kandilli'den yapılan diğer açıklamalar şöyle:

*Depremin sığ bir deprem olduğunu, hasarın Van ve Erciş arasında yoğunlaştığını tahmin ediyoruz.
*Şimdiye kadar görülen en büyük artçı 5.5 büyüklüğünde.
*Depremin şiddeti 8 ile 9 arasında. depremin 9 şiddetinde hissedildiği bölgelerde hasar büyük.
*Bin dolayında evin hasar gördüğünü tahmin ediyoruz. Yaklaşık bin can kaybı tahmin ediyoruz. ama bu rakam daha fazla da çıkabilir.
*20'nin üzerinde artçı sarsıntı oldu.

NTV DEPREM BÖLGESİNDE


NTV muhabiri Özden Akkuş, Van'ın en işlek caddelerinden biri olan Kazım Karabekir Caddesi'nde yaşananları şu sözlerle anlattı:

"Caddede çok katlı bir apartman çöktü. Apartmanın altında bir oto galeri vardı. Bölgede arama - kurtarma çalışmaları sürüyor. Sivil savunma ekiplerinin tamamı buraya ulaşmış değil. O nedenle vatandaşlar kurtarma çalışmalarına yardım ediyor.

Enkazdan 3-4 kişinin cesedi çıkarıldı ancak enkaz altında çok sayıda kişinin olduğu tahmin ediliyor. Van'da 10 bina yıkıldı. Bölgede artçı sarsıntılar halen devam ediyor. Bölgede battaniye, pet şişe su ve bebek mamasına büyük ihtiyaç var.

Vatandaşlar ise depremi ve yaşadıkları korkuyu şöyle anlattı:
''Çok korktuk. 8.1 şiddetinde bir deprem daha söylentisi var. Bu geceyi dışarıda geçireceğiz. Deprem olduğu sırada karşı binada çalışıyordum, bu binanın çöktüğünü gördüm. Yardıma koştuk. Üç kişiyi kurtardık. Sonrasında artçı bir deprem daha meydana geldi. Hâlâ enkazdan sesler geliyor. Çocukların olduğunu düşünüyoruz.

20-30 kişilik bir öğrenci yurdu yıkıldı. 3-4 kişinin kurtarıldığını duyduk ama ilkel şartlarda kazma-küreklerle insanlar kurtarılmaya çalışılıyor. ''

YARALANAN 50 KİŞİ HASTANEYE GETİRİLDİ


Bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle hastalar bahçeye taşındı. Depremdeki enkazdan yaralı kurtarılan yaklaşık 50 kişiye ilk müdahaleleri hastane bahçesinde yapılıyor. Yaralılar arasında emniyet ve jandarma görevlileri de bulunuyor.
Enkazdan çıkarılan ve henüz sayıları tespit edilemeyen diğer yaralılar ise askeri ve sivil ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor.

İl merkezinde jandarma ile çevik kuvvet ekipleri, yıkılan binalara vatandaşların girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı.

Deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.

IĞDIR

Iğdır Valisi Amir Çiçek, Van'daki depremin Iğdır'da da hissedildiğini belirterek, köylerde ve şehir merkezinde araştırmaların devam ettiğini söyledi. Çiçek, ''İlk belirlemelerimize göre can ve mal kaybı olmadı. Biz yine de her konuyu araştırıyoruz'' dedi.

KARS

Kars Valisi Ahmet Kara da Van'daki depremin Kars'ın Sarıkamış ilçesinde hissedildiğini ifade ederek, ''Zarar ziyanımız yok. Deprem Sarıkamış ilçemizde hissedildi. Ben de şu an ilçede Sarıkamış Kaymakamımız ile gerekli incelemeyi yapıyoruz'' diye konuştu.

ARDAHAN

Ardahan Valisi Mustafa Tekmen de, şu ana kadar kendisine ulaşan olumsuz bir durumun olmadığını belirterek, ''İnşallah depremin merkezi olan Van bölgesinde de önemli bir sorun olmamıştır'' dedi.

ERZURUM

Van'daki deprem, Erzurum merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Horasan Kaymakamı Emre Çınar, sarsıntı nedeniyle vatandaşların evden sokaklara çıktığını anlatarak, ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını bildirdi.

Hınıs Kaymakamı Hakan Özarslan ise merkezi Van olan depremin Hınıs ve Karayazı'da da hissedildiğini belirtti. Özarslan, ''Depremi 10-15 saniye hissettik. Şuanda bize ulaşan bir olumsuzluk yok. Arkadaşlarımız sahada araştırma yapıyor. Karayazı'da herhangi bir sıkıntı yok. Köylerde araştırmaları başlattık. Hastanelere de intikal eden bir durum yok. İlçe merkezinde de olumsuz bir durum yok'' diye konuştu.

Bu arada Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi ile sağlık ekiplerinin Van'a doğru yola çıkarıldığını söyledi. Vali Öztürk, ayrıca ikinci ekibin hazırlandığını, havalimanında ise hazırlıkların sürdüğünü kaydetti.

BİTLİS

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, ''Can kaybımız yok ancak panikleyen vatandaşların balkondan atlaması nedeniyle yaralanmalar var. Adilcevaz ilçemize bağlı Aydınlar beldesinde de iki köyde evler çöktü. Oraya Vali Yardımcımızı gönderdik. Henüz bu konuda bize bir bilgi ulaşmadı. Bitlis'ten 4, Muş'tan iki ambulans ve iş makinelerini Van'ın Erçiş ilçesine gönderdik'' dedi.
Sarsıntılar nedeniyle Bitlis'te vatandaşlar büyük bir panik içerisinde evlerini terk ederek sokağa çıktı. Binalarda mahsur kalan bazı vatandaşlar da itfaiye ekiplerinin yardımıyla balkondan çıkarıldı. Sarsıntıda Bitlis kalesinin arka duvarı ve bazı camilerin minareleri yıkılırken, çok sayıda binada da çatlak meydana geldi.

Bitlis Devlet Hastanesi'ndeki hastalar ise binanın zarar görmesinden dolayı dışarı çıkarıldı.

Bu arada ilçede birçok mahallede elektrik kesintisinin olduğu öğrenildi.

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ

Bu arada, depremin büyüklüğü, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nde 7.0 olarak ölçüldü. Merkez üssü ise Van ile Muradiye arasında Erçek Gölü'nün kuzeyinde Akçift köyü olarak tespit edildi.
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'ne göre ise depremin büyüklüğü 7,3.

PANİKTEN YOLLAR KAPANDI
NTV'ye konuşan Van Belediye Başkanı Kaya, kentte büyük bir panik havası olduğunu ve yolların kapandığını söyledi. Şu ana kadar ciddi bir kayıp bilgisi oluşmadığını söyleyen Kaya, kent merkezinde 2 binada çökme meydana geldiğini de ekledi. Kaya, köylerden henüz bilgi alamadığını belirtti.


YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNDU

Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, NTV canlı yayınında yardım çağrısında bulundu. Kurtarma ve sağlık ekibi ile çadır gönderilmesini isteyen Arapoğlu, ilçelerinde çok sayıda binanın yıkıldığını, ölü ve yaralıların olduğunu söyledi.

İNSANLAR MOLOZLAR ARASINDAN BAĞIRIYOR

Çelebibağ Belde Belediye Başkanı Veysel Keser ise şunları söyledi: ''Erciş'te büyük hasar var. Çok ciddi bir kurtarma çalışması yapılmadı. İnsanlar molozlar içinde can çekişiyor. İnsanların seslerini duymaktayız. Hastaneler tıklım tıklım dolu. Hastanenin bir kısmı da yıkık durumda. Çok ciddi bir hasarla karşı karşıyayız. bir an önce buraya yardım gerekiyor. İnsanlar kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalışıyor.''

ARTÇI DEPREMLER

Kandilli Rasathanesi, Van Tabanlı köyündeki 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından Ilıkaynak ve Gedikbulak köyleri merkezli iki deprem daha ölçüldüğünü bildirdi.

Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Merkeze bağlı Ilıkkaynak köyünde saat 13.48'de 5.4, merkeze bağlı Gedikbulak köyünde ise saat 13.56 itibariyle 5.5 büyüklüğünde iki deprem daha ölçüldü.
Halkalı ve Kurubaş köyleri merkezli de iki deprem daha ölçüldüğü bildirildi. Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Halkalı köyünde saat 14.32'de 5.5, Kurubaş köyünde ise saat 14.10 itibariyle 4.7 büyüklüğünde iki deprem daha ölçüldü.

BAŞBAKAN VAN'A GİDİYOR

Depremin ardından Başbakan Erdoğan Van'a gitmek üzere yola çıktı.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay
, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle il merkezinde 10 bina, Erciş'te 25-30 bina ve bir öğrenci yurdunun yıkıldığını bildirdi.

Atalay, ''Van merkezde 10 civarında bina yıkılmış, Erciş'te 25-30 arası bina, biri de yurt, yıkılmış durumda. Merkeze bağlı bazı köylerde Alaköy, Mollakasım köyü gibi birkaç köyümüzde belki biraz daha fazla hasar olabilir. Köylerle ilgili henüz tam bir tespit yapılmış değil ama şu anda Valimiz helikopterle köylerle ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar'' diye konuştu.

İlk andan itibaren yakın bölge illeri başta olmak üzere hem AFAD'ın hem sağlık teşkilatının hem de Kızılay'ın bütün imkanlarının seferber edildiğini bildiren Atalay, Türk Kızılayı'nın Muş, Elazığ ve Erzurum'daki büyük depolarından malzeme taşıyan tırların bölgeye hareket ettiğini bildirdi.
Atalay, sözlerine şöyle devam etti: ''Hava soğuk olduğu için öncelikle gerek şehirde gerek köylerde çadır, katalitik soba gibi ve gıda gibi destekler öncelikle götürülüyor. Sağlık Bakanımız şu anda orada. İki tane uçağımız ve dört ambulans helikopterimiz de orada. Sağlıkla ilgili hiçbir sorun yok. İnşallah hasar çok fazla olmaz. O konuda şu anda vereceğimiz bilgiler yanıltıcı olabilir yani iyi bilgi almadan o konuda çok ileri şeyler söylemiyorum ama Valimizin ve Kaymakamımızın, özellikle hasarın en fazla olduğu Van ve Erciş ile ilgili bilgileri aktarmış oldum.''

ACİL DURUMLAR İÇİN NUMARALAR

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım
, Van Ferit Melen havaalanının uçuş trafiğine açık olduğunu, kendilerinin de Van'a gideceklerini bildirdi.
Bakan Yıldırım, depremden dolayı yardıma ihtiyacı olan vatandaşların, 112 ve 155 çağrı merkezlerine mesaj atabileceklerini, bunun tüm operatörler için geçerli olduğunu söyledi.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,869
Tepkime puanı
37
Kızılay Genel Başkanı Başdanışmanı Ahmet Mete Işıkara, depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.


Yaptığı açıklamada; "6.6 yerel büyüklüğünün olduğunu esas büyüklüğün ise 7.3 olduğunu Kandilli az önce açıkladı. 7.3 oldukça büyük bir depremdir. Hissedilen 10 şiddetindedir. Beni korkutan oradaki yapı stoğu. Burada vatandaşlarımıza benim önerim, hasarlı binalara girmesinler. Türk Kızılay'ı hemen faaliyete geçti. tüm destekler deprem bölgesine sunuluyor. Bu artçı şoklar uzun süre devam edecek. 6 büyüklüğünde bir şok olabilir, olağan karşılamak lazım. Havaalanı hasarlı deniyor, pist hasarlıysa daha kötü bir durum var. Çünkü pist hasarlı ise yardım ekipleri nasıl bölgeye ulaşacak? 6- 6.9 civarındaki deprem ülkemizde yılda birkere olabilir demiştim. 7'nin üzerindeki bir deprem 7-8 yılda olabilir demiştim. En son düzce depremi olmuştu. Ondan bu yana 7.'nin üzerinde bir deprem yok demiştim. Bu durum Türkiye'nin deprem gerçeğinin bir göstergesi. Deprem olacak gerçeğini kabul etmek gerekiyor. Başka bir bölgeyi tetikleyeceğini düşünmüyorum. Artçı şoklar büyük şiddetlerde devam edecektir. Bunlar olağan durumlardır. Halkın dışarıda beklemesi, hasarlı evlere girilmemesi gerekiyor. Halkın mobilyaları sabitlemesi gerekiyordu, deprem sırasında paniklememek de çok önemlidir. Ancak bu durumlara alışmamız gerekiyor"

TÜYSÜZ: BU DEPREM 50 YILDA BİR OLUR

İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Okan Tüysüz, bölgede çok hareketli faylar olduğunu ve geçmişte de önemli depremler yaşandığını belirterek, "Bölgede 6.5 büyüklüğünde bir deprem her 50 yılda bir olabiliyor. Deprem üretmeye uygun bir bölge. Bizim açımızdan şaşırtıcı değil. 6.6 önemli bir deprem. 6.5'tan sonra zeminde önemli deformasyonlar ve kaymalar oluşuyor. Hasarın fazla olmasını beklediğimiz bir durum" dedi. Bu büyüklükte bir depremin arkasından çok sayıda artçı deprem meydana gelebileceğine dikkat çeken Tüysüz, hasarlı yapılara girilmemesi uyarısı yaptı.

BARGU: ARTÇILAR 6'NIN ÜZERİNDE OLABİLİR"

İstanbul Üniversite Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Simav Bargu: Bunun yıkıcı bir deprem olduğu belli, büyüklüğü 6'nın üzerinde. Mutlaka yıkılan binalar vardır. Bölge Türkiye'nin birinci derece deprem bölgelerinden birisi. Depreme Kuzey Anadolu Fayı'nın neden olduğunu düşünüyorum. Bu depremin bir öncü değil, ana deprem olduğunu düşünüyorum. Ama bundan sonra artçılar olabilir. Dilim varmıyor ama artçıların büyüklüğü 6'dan aşağı olmayabilir
 
Üst Alt