• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

Karabasan Nedir?

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Tıptaki adı uyku felcidir. İnsanlar rüya gördükleri REM uykusu sırasında, göz ve solunum kasları dışında tamamen fizyolojik bir felç durumundadırlar.
Hiçbir kasları çalışmaz. Böyle olmasaydı, biz rüyalarımızı oynar hale gelirdik. Rüyamızda ne yapıyorsak, yatakta da onu yapmaya başlardık.
Bazen rüyadan uyandığımızda beynimiz uyanık ve etrafın farkında olduğumuz halde, hareket edemez, ses çıkaramaz ve göğsümüzün üzerinde bir ağırlık varmış gibi hissederiz.
Bunu herkes hayatının bir döneminde en az bir kez yaşamıştır. Korku verici bir durumdur. Ama saniyeler içinde kendiliğinden düzelir.
Karabasanın olma nedeni; uykudan uyanmamıza rağmen REM uykusundaki fizyolojik felç halinin, uyanır uyanmaz çözülmemesine bağlıdır.

Ayrıca...
Halk arasında Karabasan yada Al Karısı şeklinde isimlendirilen olay hakkında 2 inanış mevcuttur.
Bazı bilginler bunun cin yada cinlerin eseri olduğunu düşününürler.

Bilim adamları ise bunun uyku ile uyanıklık arası bir durumda olduğunu söyler.
Çoğunlukla uykudan uyandığınızı sanırsınız. Ancak aslında uyku hali devam eder.
Beyin uyandığını düşünür ama vücüt hala uyku halindedir. Bu arada bir çeşit halusunasyon görürsünüz. Herkes de ayrı bir senaryo söz konusudur.

Uyandığınız yada uyandığınızı sandığınız halde yataktan kalkamamanız, bir güç tarafından hareketlerinizin engellenmesi, kıpırdayamamanız yada konuşamamanız, bağırmaya çalıştığınız halde sesinizin tüm çabalamalarınıza rağmen çıkmaması, bu sure zarfında çeşitli sesler ve halusunasyonlar görmeniz karabasan'ın belirtileridir.

2 cesit uyku vardır rem uyku ve rem olmayan uyku...
rem uykuda vucut kendini kas sistemini kilitler bazı durumlarda göz açılır ya da vucut rem den çıkar bilinç yerine gelir fakat kas sistemi hala kilitli kalır bu durum halk içinde karabasan olarak bilinir besmele çekilir ama ne fayda tek çözüm beklemek...ve Allah`a siginmaktir...

REM evresinde rüyalarımızı görürüz ve bu evrede beyin, vücudu geçici olarak felç eder ve bundan dolayı rüya görürken bırakın hareket etmeyi, ufak homurtular haricinde ses bile çıkaramayız. En azından olması gereken budur, aksi takdirde rüyamızda bir adamı kovalarken kendimizi bir duvara çarpıp kafamızı gözümüzü yararken, evden çıkıp sokakta pijamalarla koşarken veya oturduğumuz apartmanın yedinci katından düşerken bulabiliriz.

Uyku felci veya karabasan dediğimiz olay, gördüğümüz kabustan uyanmaya çalışırken beynimizin bilinç durumuna geçmesi fakat vücuda çözülme komutunu vermeyi unutması sonucunda oluşur. Zaten kabus görüyoruz, uyandığımızda ne ses çıkarabildiğimiz, ne de hareket edebildiğimiz bir durumda uyanınca insan ister istemez korkudan ölecek gibi olabiliyor.
Bir de bunun üstüne o korkuların getirdiği sanrılar gelince, hayatın en kötü tecrübelerinden biri gibi gözüken bu olaya herkes farkli anlamlar yüklüyor ve her şekilde korkuyla, ihtiyatla yaklaşıyor.

Niaqara

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
merhaba bu konuyla alakası yok ama bir şey sormak isterim rüyada bir yerden doğru canın yandığını hissettiğimizde ve o anda uyandığımızda vücutta da o acının aynısının devam etmesi ve yavaş yavaş geçmesi durumu nedir onuda bir açıklar mısınız şimdiden teşekkürler

Kubilay Başkaya Yaş 22 İşçi Bekar Kocaeli/Gebze

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
merhaba bu konuyla alakası yok ama bir şey sormak isterim rüyada bir yerden doğru canın yandığını hissettiğimizde ve o anda uyandığımızda vücutta da o acının aynısının devam etmesi ve yavaş yavaş geçmesi durumu nedir onuda bir açıklar mısınız şimdiden teşekkürler

Kubilay Başkaya Yaş 22 İşçi Bekar Kocaeli/Gebze

Merhaba aslinda bu konu ile ilgisi var...
gördüğümüz kabustan uyanmaya çalışırken veya canın yandığını hissettiğimizde ve o anda uyandığımızda vücutta da o acının aynısının devam etmesi ve yavaş yavaş geçmesi durumu beynimizin bilinç durumuna geçmesi fakat vücuda çözülme komutunu vermeyi unutması sonucunda oluşur..
soyle anlatayim..sabah kalktığımizda gordugumuz ruyadan hemen O An mutlu veya hüzünlü oluruz ama daha sonra yavas yavas gecer..
Ruh metafizikteki olaydan etkilenmis Beden de hissetmis olmasi gibi bir sey...
Ruh uykuda olduğu zaman alemde gezermiş..Bir nevi yarı ölüm gibi.Yani bedenden çıkar ve Allah'ın izniyle gezip geri gelirmiş..
Bu gezme esnasında rüya alemi dediğimiz şey gerçekleşiyormuş..
O gezme, ucma Alem degistirme olayinda hissedilen aci da bedende zaman ile geciyormus...
vücüt ve ruh bağımlıdır ancak belli bir zamana kadar insan rüya alemine ruhuyla dalar, vucut sabıttır ancak aradaki bağ hiç bir zaman tam olarak kopmaz ..
örneğin rüyada yüksek bir binadan atladığınızda aynı hissi yataktada hissedersiniz ve zıplarsınız(arasıra başıma gelmiş bir şey) aynı şekilde istemsiz olarak kabus gördüğümüzde el kol
hareketleri yapmamız yada ona bağlı olarak konuşmamız hareket etmemiz bunlara örnektir...
ins. anlatabilmisimdir.. Hayirli geceler..

Niaqara

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Teşekkürler anlattınız anladım fakat rüyada yüksek binadan atladığımı ve herhangi uçurumdan atladığı gördüğüm de çoğu zaman uyandığımda kendimi yataktan düşmüş buluyorum ve çoğu kişiye de bu oluyordur :)

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Teşekkürler anlattınız anladım fakat rüyada yüksek binadan atladığımı ve herhangi uçurumdan atladığı gördüğüm de çoğu zaman uyandığımda kendimi yataktan düşmüş buluyorum ve çoğu kişiye de bu oluyordur :)
dfgtndfgtndfgtnAllah sizin iyiliğinizi versin emiiidfgtn
iyiki uçurumdan atlıyorsun, yabirde uçaktan atlamış olsan vay halinedfgtndfgtndfgtndfgtn

moralimin bozuk olduğu şuanda vebu mubarek gecede beni güldürdünüzya allah'(c.c.)da sizi güldürsün inş.

Bazı kişiler rüyasında ne yapıyorsa yattığı yerdede aynı haraketleri yaparlar,
geçmiş yıllarda bir arkadaşımla yola gittik adrese varıp, kamyonu park ettikten sonra bir lokantaya gidip bigüzel karnımızı doyurduk
sonra dinlenmek için otele gittik yattık,da ben yatar yatmaz uyuyamadığım için baktım arkadaş ohoooo kilometrelerece yol almış gidiyor,
yani rüyasında araba kullanıyor ve adeta gerçek gibi direksiyon çevirip fites değiştiriyordudfgtn
sizde rüyanızda uçup sonra uyandığın zaman kendini yerde buluyorsundfgtn

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Karabasanın, insanın uyanışı esnasında fiziksel,ruhsal bedeninin aynı zamanda bir araya gelmediklerini ve birinin dışardayken (tam olarak bedene girmemiş halde) diğerinin bedene dönmüş olduğunu biliyorum.
Odayı hisseder, görürsünüz, hatta dokunduğunuzu da hissedersiniz, yatakta olduğunuzu da... Fakat bağırsanız sesiniz çıkmaz,bağırıyorsunuz,fiziksel bedeninize aynı uyarıyı gönderemiyorsunuz. Aynı şekilde bu sebepten ötürü fiziksel bedeninizi hareket ettiremezsiniz.

Karabasanın temel nedenleri:

1-Kan dolaşımındaki düzensizsizlikler
2-Psikolojik gerginlikler.
3-Sırt üstü yatmak
4-Düzensiz uyuma saatleri; şekerlemeler, çok veya az uyumak
5-Fazla stres .gerginlik,deprasyon,korku,
6- Ani çevre/yaşam tarzı değişiklikleri ve travma

Çocukluktan beri "karabasan, karabasan" diye anlaıilan hikâyeler, bilinçaltında daha da büyük korkular yaratıyor.
Bir daha yaşarsanız, bilinciniz yerinizde ise bu bir sağlık problemi ve uyanmalıyım diye düşünün ve odaklanın. Uyanacaksınız...

Niaqara

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Selamünaleyküm.
Kara basandan kurtulma yolunu buldum.Birincisi bastığı zaman nefesiniz kesiliyorsa ilk önce gözlerinizi açın sıkıyorsa eğer tekrar gözlerinizi kapatın yatın beş dakika sonra uyanıyorsunuz zaten.Bakmışsınız ki hiç bir şey yok.Anlayacağınız bu kadar basit bir yöntem.

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Selamünaleyküm.
Kara basandan kurtulma yolunu buldum.Birincisi bastığı zaman nefesiniz kesiliyorsa ilk önce gözlerinizi açın sıkıyorsa eğer tekrar gözlerinizi kapatın yatın beş dakika sonra uyanıyorsunuz zaten.Bakmışsınız ki hiç bir şey yok.Anlayacağınız bu kadar basit bir yöntem.
Aleyküm selam kardeşim hayırlı cumalar,
Karabasandan kurtulma yolunu buldum demişsiniz, peki size tekrar karabasan geldiği zaman bulduğun bu basit dediğin yolu kulanabilcekmisin:imkansiz:.
kullanamazsın çünkü o anda neyapacağını sapıtmış olursunhmmnn
ama bensize daha kolay bir yol tarif edeyim. Devamlı temiz ol, yani cünüp yatma güzelce bir gusül abdesi al, yatarkende besmele çekmeyi unutma
, besmeleni çek üşenmezsen birde efendimize salavat getir sonra karabasandan marabasandan uzak rahat rahat uyu...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Hamd olsun artik formumuzda Mucit de var..sırıtık.:,
tmm niagara kardesim siz ilk once deneyin ve karabasani yenerseniz ins.. bir cok insana da faydali olabilirsiniz..
sormasi ayip olmasin yatarken basinizi yorgan ile örtüyormusunuz ?xxzzl..
cevap verdiginizde bu sorumu sormamdaki bilimsel aciklamayi yapmak isterim ins..

Mimi33

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Karabasan

Ben 2 sene olacak bir bebek sahibi oldum, ondan sonra karabasan olaylari olmaya başladı. Teyzem muska yaptirdilar, hem bebeğe hem bana, o muskayi taktiğim zaman konusamadim bile ama etkisi geçti. Geçenlerde böyle konular ile bilgi çıkıyordu korkuyorum evet ama birşey olmadığı için rahattim. Ama dun gece saat 3 civarı bebeğimi uyuttuktan sonra tam uykuya dalacakken pist sesi duydum ve titreyerek ve besmele çekerek uyandım o kadar korktum ki bi daha güneş doğana kadar uyuyamdim, tek de değildim ama yanımdakiler derin uykudaydi gogusumde sürekli bi sıkışma sürekli bi tedirginlik var üzerimde. Sizce bu neden oluyor bilginiz var mi, yardım almalı mıyım. Korkuyorum muska yaptırıp takmaktan okuduğunuz ve cevap verdiğiniz için şimdiden tsk. ederim hayırlı gunler.

Üst Alt